Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV


1414.

na današnji dan, 5. studenoga 1414., započeo je ekumenistički koncil u njemačkom gradu konstanzu, poznat kao konstanski koncil (1414-1418. )

koncil bi vjerojatno ostao nezapažen u općoj povijesti (osim povijesti crkve) da se uz taj dogođaj ne spominje ime jana husa, češkog reformatora i borca za prava češkog naroda, koji se smatra tvorcem češkog književnog jezika.

jan hus je bio pozvan na koncil da tu iznese i obrani svoje učenje (1412. je ustao protiv bule pape ivana XXIII kojom se dijele indulgencije (oprosti), zbog čega je po drugi put ekskomuniciran. naime, hus je osporavao određene crkvene misne rituale, a osobito i nepopustljivo papinsko namjesništvo krista na zemlji. zagovarao je povratak ranokršćanskoj crkvi. optužujući dokaz za crkvu bio je njegov teološko-polemički spis de ecclesia).
jan hus je optužen za herezu i sljedeće godine spaljen na lomači.

---

1943.


u tijeku II. svjetskog rata na današnji dan, 5. studenoga 1943. osnovana je u jajcu telegrafska agencija nove jugoslavije, poznata i po skraćenici t a nj u g.
prvi direktor agencije bio je vladislav ribnikar.


---

1971.


elgen long, američki pilot, krenuo je na današnji dan, 5. studenoga 1971. na prvi let oko svijeta preko oba pola (sjevernog i južnog).

startao je iz san francisca. letio je 215 sati, vrativši se na polazište 3. prosinca, nakon prijeđenih 62.597 kilometara.

---

1913.
rođena je engleska glumica vivien leigh, na današnji dan 5. studenoga 1913. u indiji.

planetarnu slavu je stekla ulogom filmskog lika scarlet o'hare u filmu "zameo ih vjetar" (spisateljica margaret mitchell).

ulogu scarlet dobila je slučajno. međutim, ljepota i iznimna gluma donijeli su joj dva oscara. prvi za ulogu scarlet o'hare, a drugi za ulogu blanche u filmu "tramvaj zvan čežnja".


---

1947.



valter dešpalj, violončelist i glazbenik svjetskog glasa, rođen je u zadru na današnji dan, 5. studenoga 1947.

ovaj sjajni glazbenik koji je nastupao i u dubrovniku, bio je četiri godine glazbeni ravnatelj dubrovačkog festivala od 1996-2000.




Post je objavljen 14.02.2007. u 09:09 sati.