Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV

1991.



rudolf perišin, pilot jrm sletio je 25. listopada 1991. godine s jugoslavenskim mig-om 21 u austrijski grad klagenfurt. nakon toga se pridružio jedinicama hv-e u borbi protiv velikosrpske agresije. vodio je prvu lovačku eskadrilu. na borbenoj zadaći u operaciji "blijesak" izgubio je život, 1995. godine.

mig - 21 je i danas u jednoj austrijskoj zračnoj bazi.

---

1971.

narodna republika kina je zahvaljući predsjedniku sad nixonu i njegovom radikalnom političkom zaokretu primljena u članstvo UN-a, 25. listopada 1971.
naime najveći protivnik prijema kine u članstvo bile su sad (zbog čang kaj šekova režima).

---

1881.


pablo ruiz y picasso, jedan od najvećih svestranih umjetnika 20. stoljeća, pokretač i inspirator slikarskih smjerova kubizma i sugestivnog ekspresionizma kojima je obilježeno proteklo stoljeće, kao pravcima koji su donijeli revolucionarni obrat u modernoj likovnoj umjetnosti, rođen je u málagi 25. listopada 1881. godine.

o životu i radu pabla picassa mnogo se toga zna ili malo što se ne zna (link na tekst je sa stranica ovog pf-a od bivše članice indeksa, koja je uredno prepisala njegovu biografiju), na temelju:

- njegovih brojnih radova,
- njegove umjetničke i istraživačke svestranosti,
- njegovih eksperimenata u najrazličitijim tehnikama i materijalima,
- njegovim umjetničkim fazama: modroj, ružičastoj, kubističkoj, nadrealističkoj, ekspresionističkoj,
- njegovim revolucionarnim slikama: gospođice iz avignona i guernica,
- njegovoj ostavštini od preko 6000 različitih umjetničkih djela neprocjenjive vrijednosti,
- njegovom osobnom životu, brakovima, ljubavima i ljubavnicama, prikazanom i na filmu;
- njegovoj smrti u 73. godini života.

___


1936.

listopadski protokol
ili sporazum musolini-hitler, kojim je proglašeno savezništvo između nacističke njemačke i fašističke italije, potpisan je na današnji dan 25. listopada 1936. godine.
bio je to temelj kasnijeg stvaranja političke i vojne suradnje poznate još kao čelični pakt - osovine rim-berlin, 1939. godine, kojima će se 1940. pridružiti tokio.


---

1995.

25. listopada 1995. umro je miljenko smoje, splićanin, dalmatinski novinar, kroničar i satiričar.
uz mnoga objavljena djela, među kojima je najzapaženije "Dnevnik jednog penzionera", spadaju serije putopisa o malim dalmatinskim mjestima koje je objavljivao u dnevnim listovima, ali i kao samostalna djela.

scenarijima za telvizijske serije "naše malo misto" i "velo misto", svojevrsnim ratnim, međuratnim i poratnim kronikama dalmatinskog života, smoje je, preko malih ekrana, ušao i u sve naše domove.

---

1478.

katarina kosača-kotromanić, bosanska kraljica i žena pretposljednjeg bosanskog kralja stjepana tomaša kotromanića, umrla je u rimu na 25. listopada 1478. godine, gdje je i pokopana u crkvi ara-coeli.

bila je trećeredica franjevka i proglašena je blaženom.

katarina kosača bila je kći hercega stjepana kosače, koji je naslov 'hercog' (vojvoda) dobio od njemačkog cara fridricha III., 1448. kao vojvoda humske zemlje (po njegovom naslovu je njegovo vojvodstvo dobilo naziv hercegovina).

kad je stjepan kotromanić u boju s turcima izgubio život, a njezino dvoje djece odvedeno kao tursko roblje, nakon neuspješnog pokušaja otpora, povukla se preko konjica i stona u dubrovnik.

prema predaji u dubrovniku je ostavila kraljevski mač pod uvjetom da se preda njezinom sinu šimunu (šimun je poturčen i proslavio se kao turski bojnik). iz dubrovnika je otplovila za rim.

znimljiva je njezina posljednja volja, kojom svoje zemlje ostavlja u nasljedstvo svojoj djeci (kći je umrla još na putu za istambul), ali pod uvjetom da se vrate vjeri svojih pradjedova - katoličanstvu. u protivnom ih nasljeđuje sveta stolica i može s njima (bosnom i hercegovinom) upravljati prema svojoj mudrosti.







Post je objavljen 13.02.2007. u 23:40 sati.