Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Ništa ili Nešto?

Drevna narodna mudrost koja kaže da se po jutru dan poznaje, danas se pokazala netočnom. Jutros me je na poslu čekalo ništa obaveza i prema tome ne bi vam o ničemu mogao pisati na blogu. Novine kao vječan izvor inspiracije u nedostatku iste su također ponudile jedno veliko ništa (kako god tko želi to interpretirati). Stoga sam odlučio da tema novoga posta bude ništa (kao dobar primjer sinkroniciteta poslužit će činjenica da ovaj post pišem već treći put jer sam krivim stiskanje ikonica na Windowsima dva puta od svojih misli pretočenih u slova napravio NIŠTA)
Dakle, prva asocijacija na pojam ništa mi je filozofsko pitanje "Zašto postoji nešto, a ne ništa?" kada zbog zakona entropije sve teži ravnoteži, a ta ravnoteža je ništa. A ipak nešto postoji i to postojanje se protivi prirodnim zakonima. Kako to?
Iduća asocijacija je davna rasprava između mene i moga prijatelja o sadržaju ničega. Naime, on je tvrdio da ništa ima neki sadržaj, prema tome ništa je nešto, dok sam ja tvrdio da ništa znači nedostatak ikakvog sadržaja, prema tome ništa je ništa.
Sličnu raspravu su vodili srednjevjekovni filozofi, a čitatelje bloga uputit ću na knjigu Umberta Ecca "Baudolino" u kojoj se rasprava o ničemu prikazuje na duhovit način. Otkiće vakuuma je pokazalo da su više u pravu zastupnici teze da je ništa zapravo nešto, ali je li vakuum zapravo ništa. Naime, ako neka stvar ili pojava nešto uzokuje onda postoji i ima neki saržaj i nije ništa, a vakuum uzrokuje smrt prema tome postoji, ima sadržaj i nije ništa, već nešto.
OK, a sada moram objasniti zašto se po jutru dan ne poznaje. Nakon što je prošlo besposleno jutro stigli su dopisi od uprave Autotransa u kojemu objašnjavaju zašto ne žele sudjelovati u medijskim prepucavanjima s prosvjednicima, odnosno članovima Republičkog sindikata radnika Hrvatske, smatrajući njihove zahtjeve samo pokušajem da se dvojica otpuštenih djelatnika Autotransa, koji su i članovi navedenih sindikata, osvete upravi. Drugim riječima uprava smatra da su razlozi prosvjeda bezsadržajni, dakle prosvjedi su NIŠTA!
S druge strane Nezavisni sindikat Đuro Đaković je poslao priopćenje u kojemu podržavaju prosvjednike i njihove zahtjeve smatraju smislenim i sadržajnim, prema tome smatrau prosvjede kao NEŠTO.
U međuvremenu prosvjednici i dalje uz pomoć zviždaljka, transparenata i šilterica demonstriraju na kolodvoru Žabica i tako žele poručiti (iz nekog razloga) kako njihovo postojanje nije bezsadržajno, drugim riječima nije ništa već nešto.
Eto pa si vi mislite kako redakcija SVID radija ne radi NIŠTA.

Post je objavljen 12.02.2007. u 12:26 sati.