Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoroblog

Marketing

Biografija "mame" Harryja Potera

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Dok zdvajate tko će preživjeti ili tko će poginuti u zadnjem nastavku Harryja Pottera, čije je izlaženje Joanne K. Rowling najavila za srpanj ove godine, a u medijima se naširoko špekulira što će se, kako i zašto u tom nastavku zbiti, preporučujemo vam prvi hrvatski prijevod neke biografije "mame" Harryja Pottera što ga je pred malo biše od godine dana objavila Naklada Zoro. Autor biografije Joanne K. Rowling je ugledni britanski publicist Sean Smith, knjigu je na hrvatski prevela Milena Benini, a ovdje pogledajte detalje o knjizi, zajedno s nekoliko citata.

Zanimljivo je da su mnogi likovi iz Harryja Pottera nadahnuti osobama koje je J. K. Rowling poznavala u stvarnom životu, pogotovo u svome djetinjstvu, čemu je u ovoj biografiji posvećano dosta prostora. Skrećem pažnju i na nekoliko "legendi" o djetinjstvu, mladosti i razdoblju siromaštva, koje je J. K. Rowling širila o sebi nakon što je postala poznata, a koje su, kako su pokazala istraživanja Seana Smitha i njegovi razgovori s ljudima koji su poznavali Rowlingicu, ispale, blago rečeno, neistinite. Jedna od potresnijih epizoda u biografiji je vrlo detaljan opis prilično drastičnog razvoda od njenog prvog muža Portugalca, a jako je zanimljivo i saznati kako se Harry Potter, gotovo pukim slučajem i zahvaljujući blagonaklonosti jedne jedine osobe, tajnice u književnoj agenciji, uspio probiti do izdavača.

Biografiju J. K. Rowling inače možete naručiti i preko Superknjižare, po cijeni od 96 kuna, a inače je njena cijena u knjižarama 120 kuna.

Ugodno čitanje!

Post je objavljen 12.02.2007. u 11:07 sati.