Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zekoservisi

Marketing

World Wide Web

World Wide Web, W3, ili jednostavno Web je 'dio' Interneta. Ovaj pojam se često pogrešno koristi kao sinonim za Internet, a u stvari označava samo jednu od usluga koje omogućava internet.
mreža

Internet

Internet je svjetska mreža računala- mreža nad mrežama. Ali Internet nije samo računalna mreža, niti je samo tehnološki fenomen kojim se danas bave informatički stručnjaci - već fenomen koji je postao multidisciplinaran, te zaslužuje pažnju i drugih nauka, kao što su: sociologija, psihologija, ekonomija (marketing), politologija...
Svrstati internet u kategoriju 'informatika' bilo bi nepravedno prema svim onim korisnicima koji nisu informatičari a internetom se bave svakodnevno i koriste ga za zabavu, učenje, razmjenu informacija ili za trgovinu. Stoga, kako se TV i radio više ne mogu svrstati isključivo u kategoriju 'elektronika' !


Elektronička pošta


Elektronička pošta (eng. electronic mail ili e-mail) je prijenos poruka putem komunikacijskih mreža, najčešće Interneta. Klijenti elektroničke pošte uključuju uređivač teksta za sastavljanje poruka čijom primjenom se poruka priprema za slanje. Pripremljenim porukama pošiljatelj može dodati priključke u obliku različitih formatnih datoteka. Poruka se šalje primatelju na temelju njegove adrese elektroničke pošte. markica Poruka se može poslati jednom ili više primatelja odjednom, zbog čega je E-pošta vrlo učinkovit način komunikacije u skupini. Poslane poruke se čuvaju u elektroničkom poštanskom sandučiću primatelja, koji se nalazi poslužitelju elektronička pošta i sve dok se primatelj ne poveže na mrežu i dok ne preuzme poruke na svoje računalo. Nakon čitanja, poruka se može pohraniti u obliku tekstualne datoteke ispisati, obrisati ili proslijediti na druge adrese E-pošte. Gotovo svi poslužitelji internetskih usluga u svojoj ponudi imaju i servis E-pošte.


Širokopojasni internet
Širokopojasni pristup Internetu (eng. broadband Internet access) ili često samo širokopojasni Internet je zajednički naziv za načine povezivanja na Internet koji omogućuju velike brzine prijenosa podataka.mreža
Tehnologije koje su uobičajene kod privatnih korisnika, kabelski modem i asimetrična digitalna pretplatnička linija (ADSL), omogućuju brzine veće od 256 kbit/s, što se obično smatra kao donja granica da bi se pristup smatrao širokopojasnim. Poslovni korisnici pored toga imaju mogućnost pristupa preko digitalnih zakupljenih vodova koji se ostvaruju različitim tehnologijama digitalne pretplatničke linije (DSL) i optičkih vodova. Noviji načini pristupa su bežične tehnologije kao što su Wi-Fi, WiMAX i UMTS.
većina preuzeta s Wikipedije.

Post je objavljen 11.02.2007. u 17:35 sati.