Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/idemisenegde

Marketing

RASPAD SISTEMA!

Ima ona dobro rabljena izreka: Ako je nešto palo, padu je bilo sklono. Isto važi i za organizacije koje opažamo oko sebe. Pod organizacije ovaj put mislim isključivo na likovne, mada nekom maštovitom metodom, može da se primeni na šta oćeš.

Nacrtamo jedan krug. Divno. Na tom papiru gde je nacrtan krug, možeš povlačiš različitih linija, dodaješ ne znam kakvih elemenata, ali krug će i dalje biti jasno vidljiv. Samo kada promene koje se dese prozurokuju neku jaču, noviju i bolju vizuelnu organizaciju, prethodna će da padne u vodu.

Dobre stukturne opažajne organizacije se vrlo dobro odupiru promenama. Možeš im menjaš pojedine komponente ali one ostaju nepromenjene. Vraćam se opet na krug. Može biti obojen, može biti povećan ili smanjen, može biti deblji, tanji, urazan, odštampan, naškraban. Može ta linija biti označena tačkicama, ili nekim drugim malim elementima. Suština organizacije kruga ostaje nepromenjena. Naše oko to konstatuje kao krug. I tačka.
Naravno, postoji jedan određeni stepen «oštećenja» kada će organizacija nestati, i odmah će prouzrokovati stavaranje neke nove.
(Slikica br.6)

Image Hosted by ImageShack.us

Primer (4 tačke daju lik kvadrata, ali 3 nikako).
Image Hosted by ImageShack.us

Slabe organizacije, suprotno od ovih sjajnih superiornih dejstvuju pod silama taaaaaaaame. Šalim se. Sklone raspadu. Za taj raspad sistema ima nekih silnih istraživanja, ali tu baš stvari nisu tako potanko jasne. U svakom slučaju tu oko i pažnja nema za šta baš da se uhvati.

Ove vizuelne organizacije se raspadaju i menjaju same od sebe, i često je tako usled određene vizuelne zasićenosti. Vizuelni zamor se često koristi u optičkim varkama. Što duže gledaš u neku stvar, ili lik, ili odšampanu reč, čini se da počinje da bledi, da se razliva. (Ova pojava je slična semantičkoj sateaciji, kada se ponavlja reč do iznemoglosti da na kraju ona izgubi svoje značenje. Ostane samo fonetika. Btw, ovog sam se igrala ko mala do besvesti). Prepričati nekom ovako nešto znači odmah se etiketirati ili kao lud ili ćorav. Zato je često u dizajnu ili bilo kojoj vizuelnoj tvorevini, važno šta?
Odmor bre! Oka. Čula.
Da malo stvari dođu na svoje mesto. Često se svakom desi, da bleji u onaj beli blank document, ili već skoro pa završen, i da nešto uporno fali ali ne zna se šta. Ako klijent tad nije u fazi da puca, savetujem, bežaniju :)

Nije ni struktura, tako naivna, koliko god da je lepih boja.



Post je objavljen 11.02.2007. u 15:52 sati.