Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nilo

Marketing

Ususret seksualnom odgoju

Svatko tko je bar jednom uzeo u ruke Teen, OK i ostale slične časopise namijenjene prvenstveno tinejdžerima i adolescentima znati će da su oni imali (a vjerojatno imaju još uvijek, samo nisam već jako dugo listala iste) rubrike za "škakljiva" pitanja. Pa su tamo mladi čitatelji postavljali pitanja vezana uglavnom za spolnost, menstruaciju, odnose sa suprotnim spolom i sl. Iako me najčešće problemi mladih nisu baš šokirali (jer su najvećim dijelom ipak bili uobičajeni za taj uzrast), ono što je u meni redovito pobuđivalo nevjericu bila su pitanja poput "Kasni mi menstruacija...".

I baš zbog takvih i sličnih pitanja podržavam uvođenje seksualnog odgoja u škole. Ta je tema u zadnje vrijeme prilično aktualna, i drago mi je što vidim da su se i roditelji kroz neke udruge uključili u aktivnu raspravu. Jer su naravno oni ti koji bi trebali imati najveće pravo glasa. Složnost i istomišljeništvo bilo bi dakako apsurdno očekivati, već samim time što ne potječemo svi iz jednakih miljea. Postavlja se i pitanje tko će održavati nastavu iz seksualnog odgoja. Nisam sigurna da bi u javnim školama u vezi ovog predmeta trebala postojati mogućnost izbora, baš kao što ne postoji niti za jedan drugi predmet. Ali ako ne bude postojala mogućnost izbora, a predmet bude obvezan, kamo će nas to dovesti? Tu postoji i problem lobija, pa se tako ne bismo trebali čuditi ako najjači i najmoćniji lobisti izbore nekog svog "predstavnika", a zauzvrat će dati to i to...Žalosno, stvarno. Tako će djeca morati slušati nekog koga je izabrala politika, bez obzira na želje i težnje roditelja. Čovjek bi se stvarno mogao zapitati u kakvoj to demokraciji i pluralizmu živimo... Osobno bih izabrala psihologe, jer smatram da bi oni obuhvatili čovjeka kao cjelinu (tjelesno i emocionalno biće), a mislim i da bi bili najobjektivniji i najnepristraniji.

U svakom slučaju, mislim da je najbitnije da djevojčice od 14, 15, 16 godina (a i neke puno starije) prestanu postavljati pitanja o izostanku menstruacije i da prestanu stupati u spolne odnose iz znatiželje i iz razloga što su sve ostale u njihovom razredu to napravile. Problem preranog seksa nije jednostavan i mislim da se baš nikako ne može riješiti (drugim riječima, oduvijek ga je bilo i uvijek će ga i biti). Jer netko neće htjeti probati seks iz znatiželje, ali iz ljubavi hoće i tko će zapravo tu postaviti granice? Neće ih postaviti niti taj nesretni učitelj seksualnog odgoja jednostavnom definicijom prijeosamnaestnikakoaposlijetogamože. Stoga smatram da je bitno učiti djecu/mlade ljude da cijene sebe te da razvijaju osjećaj samopoštovanja i intime. A niti kontracepciju se nikako ne smije izbaciti, štoviše, i nekima koji su odavno za sobom ostavili tinejdžersko doba bi jako dobro došao jedan sat o istoj. Jer i među starijima ima neželjenih trudnoća. Desila se mojoj prijateljici pred malo i znam koliko joj je teško. Koliko god netko htio djecu jednog dana, ako taj dan nije danas ni osjećaj neće biti pravi, a trudnoća, kao blaženo stanje, ipak zahtijeva potpunu spremnost.

Eto, počela sa seksualnim odgojem, završila sa razmišljanjima o trudnoći... Stvarno imam neku sklonost za multitematiziranje.yes Inače, dilema još nije potpuno riješena ali je malo bolje. No o tom potom.


Post je objavljen 10.02.2007. u 19:00 sati.