Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrijednosnipapiri

Marketing

Proficio će ulagati i u proizvodnju energije

U zakonskom roku AIM će predati ponudu za preuzimanje ostatka dionica Proficija koje nisu u njegovu vlasništvu, doznaje Poslovni dnevnik. Proficio, u čijem portfelju su najviše zastupljena ulaganja u turističkom sektoru, u većinskom je vlasništvu svojeg osnivača AIM d.o.o. od početka ovog tjedna. AIM je vlasnik ukupno 1,713.610 redovnih dionica Proficija koje glase na ime i čine 43,79 posto udjela u temeljnom kapitalu.
Ulaganje u energiju
Za kupnju 23,74 posto dionica Proficija u AIM-u su se odlučili zbog povoljne cijene dionica u blok transakciji, izjavio je za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave Proficija i direktor AIM-a David Rys. Dionice koje je prodavala Privredna banka Zagreb kupljene su po cijeni od 72,50 kuna koja je za AIM bila vrlo povoljna. Kako kaže Rys, svakako je riječ o dobroj investiciji, a s obzirom na činjenicu da su ovom kupnjom premašili prag od 25 posto, AIM će uskoro dati ponudu za preuzimanje ostalih dionica Proficija. To će biti u zakonskom roku, a ponuđena cijena bit će formirana prema zakonskim odredbama. Glavni razlog preuzimanja Proficija je namjera da se profilira nova politika ulaganja te kompanije. Prema Rysovoj najavi, Proficio će se od sada usredotočiti na četiri glavne vrste investicija. Prve će biti investicije u nekretnine i nekretnine u turizmu gdje je Proficio već poznat kao aktivan i uspješan ulagač. Drugi tip investicija će biti alternativna proizvodnja energije u regiji gdje je Proficio već počeo s ulaganjima u nekoliko projekata alternativne energije u Mađarskoj, a planira se i povećanje obujma kapitala uloženog u te projekte. Ulaganje u venture capital projekte bit će treći stup ove strategije ulaganja, a Rys je naglasio kako su i u tome već dosad bili uspješni, za što kao primjer navodi Iskon. Posljednja, četvrta vrsta bit će dugoročna ulaganja u strateške dionice poput Ine.
Vlasnici Elke
Kako kaže Rys, od posljednjeg izvješća o poslovanju Proficija nije došlo do znatne promjene materijalnih činjenica tako da Proficio i dalje raspolaže nepromjenjenom količinom sredstava raspoloživom za daljnja ulaganja. Od glavnih sadašnjih ulaganja Rys je naveo 73 posto dionica EIG, odnosno Elke, 91 posto dionica turističkog naselja Pakoštana d.d. te sto posto dionica Luksuznih vila Istre. Također Proficio drži udjel veći od 40 posto u Adriatic mediji, koja drži internetski portal www.net.hr, a tu su još i druge dionice i obveznice, te potraživanja u vrijednosti od sto milijuna kuna, a Proficio i dalje poput ostalih bivših fondova ima potraživanja i prema državi.
Prodajom čak 40 posto dionica Iskona iz portfelja Proficija u svibnju prošle godine nestale su nade kako će se obaviti inicijalna javna ponuda neke kompanije koja nije nastala tranzicijskom pretvorbom, već je nastala od nule. Proficio je bio najveći pojedinačni vlasnik dionica Iskona, koji je preuzeo T-HT. Proficio je u svojoj vlasničkoj strukturi imao i 3,4 posto dionica Petrokemije koje je prodao posljednjih dana srpnja prošle godine. U devet mjeseci prošle godine Proficio je ostvario gubitak od 8,728 milijuna kuna, od čega se čak 8,194.000 kuna gubitka odnosi na usklađenje knjigovodstvene vrijednosti ulaganja u dionice Hotela Jadran u iznosu 7,862.000 kuna u vezi sa sporom koji se vodi pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku.

Post je objavljen 09.02.2007. u 22:56 sati.