Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Blaženi Alojzije Stepinac

Alojzije Stepinac je sigurno jedan od onih, koje jako cijenim. Jako mi je drago, što ga je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim u Mariji Bistrici na moj rođendan, 3. listopada 1998! Uz to, kardinal Stepinac, jednu je godinu studirao agronomiju na zagrebačkom sveučilištu i bio je zaručen. Tada se taj fakultet zvao Poljoprivredno-šumarski fakultet, kasnije se odvojio na Agronomski i moj Šumarski fakultet. No, napustio je taj studij, prekinuo zaruke i odlučio postati svećenik. Njegova zaručnica, kasnije je poginula u prometnoj nesreći. Postao je svećenik s 32 godine. Prvu Misu, služio je u prelijepoj bazilici u Rimu «Santa Maria Maggiore (Velika Gospa)». Kada je imao 36 godina i samo 4 godine kako je bio svećenik, papa Pio XI. proglasio ga je nadbiskupom koadjuatorom s pravom nasljedstva. Tada je bio najmlađi biskup na svijetu u povijesti!

Image and video hosting by TinyPic

Kardinal Stepinac, protivio se odvajanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj od Vatikana i zbog toga je protiv njega vođen nepravedan sudski postupak. Četvrti dan rasprave, 3. listopada 1946, održao je poznati govor iz kojeg navodim isječke:


Na sve tuzbe, koje su ovdje protiv mene iznesene, odgovaram da je moja savjest mirna, makar se publika tome smijala. Sada se ne kanim braniti niti apelirati protiv osude. Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismjehivanje, prezir i ponizenje, nego - jer mi je savjest cista - pripravan sam svaki cas i umrijeti.

Nisam bio persona grata ni Nijemcima ni ustasama. Nisam bio ustasa, niti sam polozio njihovu zakletvu, kako su ucinili vasi cinovnici, koji su ovdje. Hrvatski se narod plebiscitarno izjasnio za hrvatsku drzavu i ja bih bio nistarija, kad ne bih osjetio bilo hrvatskog naroda, koji je bio rob u bivsoj Jugoslaviji. Rekao sam: Hrvatima se nije dozvoljavalo da napredaju u vojsci ili da udu u diplomaciju osim da promijene vjeru ili ozene inovjerku. Tu je fakticna baza i pozadina mojih poslanica i propovijedi.
I to sam govorio o pravu hrvatskog naroda na slobodu i nezavisnost, sve je u skladu s osnovnim principima saveznika istaknutim u Jalti i u Atlantskoj povelji. Ako prema ovim zakljuccima svaki narod ima pravo na svoju nezavisnost, zasto bi se to onda branilo samo hrvatskom narodu? Sv. Stolica je toliko naglasavala da i mali narodi i narodne manjine imaju pravo na slobodu. Zar katolicki biskup i metropolita ne bi o tom smio ni pisnuti? Ako treba, past cemo, jer smo vrsili svoju dunost. Ako mislite da je hrvatski narod zadovoljan ovom sudbinom ili mu eventualno jos pruzite priliku da se izjasni, s moje strane nema poteskoca. Postivao sam volju svoga naroda i postivat cu je.

Evo, da razumijete, zasto smo se borili : jos jedno tri do cetiri primjera slobode.
U skolskim udzbenicima tvrdite protivno od svih dokaza povijesti, da Isus Krist nije postojao. Znajte, Isus Krist je Bog! Za Njega smo spremni umirati, a danas je nauka to, da on uopce nije postojao! Kad bi se koji profesor usudio uciti protivno, mogao bi se sigurno nadati da ce izletjeti iz skole. Ja vam kazem, g. drzavni tuzioce, da uz ovakve uvjete nije Crkva slobodna, nego da ce za kratko vrijeme biti istrijebljena.
Krist je temelj krcanstva. Vi se zauzimate za pravoslavne Srbe: Pitam ja vas, kako vi sebi zamisljate pravoslavlje bez Krista? To je jedan apsurd! Kako vi zamisljate Crkvu bez Krista? To je jedan apsurd!
Za Majku Bozju kaze se u knjigama, da je bila bludnica. A znadete li, da je ona za pravoslavne i katolike najsvetiji pojam?
Naređujete, to je sluzbena nauka, da je covjek postao od majmuna! Ako imade tko tu ambiciju, neka mu bude! Ali otkuda dolazi netko da to odredi kao sluzbenu teoriju, koju danas ne priznaje ni jedan ucenjak svjetskog glasa?
(Javni tuzilac primjecuje na to: "To nije nitko tvrdio, da je covjek od majmuna, ni Darwin, ni Haeckel. To ste izvrnuli vi i citava reakcija".)
Po vasem shvacanju materijalizam je jedini naucni sistem, a to znaci izbrisati Boga i krscanstvo. Ako nema nista osim materije, onda vam hvala na slobodi.

Ja zavrsujem: Uz dobru volju se moze doci do sporazumijevanja, no inicijativa je na danasnjoj vlasti! Niti ja, niti episkopat nismo stranka za nacelno sporazumijevanje, nego drzavna vlast i Sv. Stolica. A to se tice mene i moga sudenja, ja ne trebam milost, savjest mi je mirna."


Presveta Djevice i Majko naša Marijo,
zaštitnice domovine, molimo Tvoju
pomoć i zaštitu u svim pogibeljima i nevoljama.
Izmoli nam vjernost i ustrajnost u
katoličkoj vjeri, pomozi nam da živimo
u miru i blagostanju.
Pod tvoju zaštitu stavljamo mladiće i djevojke,
očeve i majke, djecu i starce,
zdrave i bolesne, žive i pokojne.
Čuvaj nas, našu domovinu i svu imovinu. Amen.

(molitva bl. Alojzija Stepinca, 14. listopada 1942.)


Post je objavljen 09.02.2007. u 22:43 sati.