Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rktkarizma

Marketing

Jutarnji list 08.02.2007


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Odnos muškog i ženskog sasvim je nešto drugo nego odnos među stvarima. On se njome ne igra, ne upotrebljava je, nego u njoj sebe iznova pronalazi, njoj se dariva i nju na dar prima

U biblijskom prikazu stvaranja žene (Post 2,18-25) mogu se otkrivati razne poruke i nedorečene natuknice. Osnovna je poruka najtješnja bliskost muškarca i žene, njihova ravnopravnost, i to na razini srca. Slikovito govoreći: žena nije stvorena muškarcu iz glave da bi mu pametovala, ni iz ruku da bi mu služila, ni iz nogu da bi mu bila podčinjena. U ovom dijelu pjesme o stvaranju ističe se da mu je stvorena od rebra, kraj srca. Muž i žena na toj su razini povezani. On nju prepoznaje kao svoje srce - “kost od mojih kostiju i meso od mesa mojega”. Nitko nikad nije ozbiljno mislio da to treba doslovno shvatiti, uvijek se znalo da je to pjesma u kojoj treba pronalaziti poruku. Neki su mislioci upozorili da je tu prikazan i rast svakog dječaka i djevojčice. Adam u ovoj pjesmi redom upoznaje sve oko sebe, sve ga zanima, ali mu ništa zapravo ne odgovara. Svime se može igrati, ali nema koga voljeti.

Onda u neko doba uzrasta odbacuje igračke, otkriva biće sebi slično, djevojku. Odnos muškog i ženskog sasvim je nešto drugo nego odnos među stvarima. On se njome ne igra, ne upotrebljava je, nego u njoj sebe iznova pronalazi, njoj se dariva i nju na dar prima. Zanimljivo je da se Biblija ne usručava napomenuti da u tako istinskoj ljubavi - kad nema opasnosti da jedno drugo iskoristi i odbaci - ni stid ne bi bio potreban. Stid je inače Božji dar kojim se osobito mlada osoba instinktivno čuva od poniženja seksualne zloporabe. Pomnije promišljanje može u ovim stihovima otkriti još nedorečenih poruka. Isus će se pozvati na taj dio Knjige postanka ističući da je Bog htio monogamni i nerazriješivi brak. To ne znači da je u prapovijesti brak svuda bio takav, nego da taj oblik braka najviše odgovara ljudskom dostojanstvu i istinskoj ljubavi među supružnicima.

Post je objavljen 09.02.2007. u 13:52 sati.