Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/negativni

Marketing

Night Watch (2004)

(r: Timur Bekmambetov, originalni naslov: Nochnoy Dozor)

statisti
Kao nogometni navijači kad kreću na utakmicu

Za ovaj ruski spektakl ste sigurno čuli, ali meni ipak nije jasno zašto je stekao toliku popularnost. Ovo je kao, recimo, pojednostavljena verzija Lord of the Ringsa samo bez prstenova, uz dodatak priče o prokletstvu i nekoliko vampira u aranžmanu tipičnom za one ruske sulude bajke koje očito samo (pijani) Rusi mogu skužiti. Scenarij je temeljen na nekakvoj knjizi i sad, može biti dvije stvari: ili je i priča u knjizi napisana tako da nema smisla ni logike (moguće jer ju je napisao pijani Rus) ili je bila veličine Tolkienove već spomenute triologije, a redatelj nije htio razvuči film na preko tri sata kao Peter Jackson, pa je scene izbacivao nasumice, te je ostavio većinom samo one koje će lijepo izgledati na filmu, bez obzira koliko one bile bitne za radnju. A sad..

Pljuc

O čemu se tu radi?
Otprilike ovako, bili su nekada davno tu neki Ratnici Svjetla i Ratnici Tame, i oni jednom prilikom nabasaju jedni na druge na uskom mostiću i šta sad? Nitko neće da popusti i nastane krvav pokolj. I kao da se svi ne pokolju, jedan prorok, koji se tu našao, drekne: "Dosta!", a kako je bio dosta grlat, ovi se ukoče na mjestu i okamene se i nestanu ili ne...

Sada pratimo radnju u Moskvi 1992, neki zbunjeni tip hoće da mu neka baba vračara vrati curu koja je otišla za nekog pjevača cajki, baba kaže može, napravit će da cura pobaci, ali grijeh ide njemu na dušu, ovaj si misli: "Pička ili bezgrešna duša?" i odluči se naravno da hoće pičku. I ova napravi magični napitak, on ga popije i ona još samo mora pljesnut dlanom o dlan, kad li u sobu ulete neki frikovi i vataju babi ruke: "Ne smije pljesnuti dlanovima!" viču oni, jedna od frikova se na trenutak pretvori u tigra(!!) da bi mogla lakše doskočiti do police iznad babe i umetnit joj vruču tavu među ruke. Čarolija je poništena.

fora
Kirurški zahvat

Onda smo 12 godina kasnije.
Love se neki vampiri koji hoće sisati nekog dječaka. Otkrije se da je dječak ustvari Veliki, glavni lik u cijeloj priči, a to je ustvari onaj mali kojeg je glavni lik htio pobaciti prije 12 godina!
A tu je i neka ružna ženska za koju svi u filmu tvrde da je lijepa na koju je bačeno neko prokletstvo pa ona (nenamjerno) ruši avion.
A otvara se i nekakav prolaz (gdje i zašto ne saznajemo jer se pretpostavlja da je to dio općeg znanja!)
Ovaj mali Veliki je kako rekoh glavni lik u priči i on mora odlučiti da li će stati na stranu Ratnika Svjetla ili na stranu Ratnika Tame (nisam spomenuo da je onaj tip koji je htio vračanjem izazvati njegov abortus na strani Svjetla, ali mislim da je to očito). Što li će izabrati? Tamu naravno, jer ga onaj manijak (koji ga je već htio ubiti još u utrobi svoje "voljene" žene) ponovno pokušava ubiti!!
Dakle, kako vidimo - pravi spektakl!

A snimljen je i drugi dio ove buduće trilogije!

Preporuka: preporučuje se uzimanje tripa pola sata prije početka filma. I samo za ljude sa jakim živcima i (pijane) Ruse.


Ocjena: 4/10 (vizualno film ipak nije za odbaciti, i stvarno mi je žao što nisam imao votke kad sam gledao film, sigurno bi mi bio puno bolji!)








Post je objavljen 18.02.2007. u 21:01 sati.