Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Nevladine udruge zahtijevaju odgovornost SOA-e


Današnje priopćenje nevladinih udruga povodom negativnih nalaza o zakonitosti sigurnosnih provjera nad kandidatima za Vladin Savjet za civilno društvo sam pročitao s velikim guštom.

...
Predstavnici Centra za mirovne studije, GONG-a i Zelene akcije smatraju da je uz smijenjenu predstojnicu Vladina Ureda za udruge Jadranku Cigelj, koja je naložila sigurnosne provjere članova Savjeta, jednako odgovorna i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) koja je nalog prihvatila i provela, kršeći zakon i nevažeću uredbu.

Predsjednica GONG-a Suzana Jašić ustvrdila je da državni vrh prikriva istinu i odgovornost za kršenje zakona i ljudskih prava. Iako su nakon izbijanja afere predstavnici Vlade tvrdili da je prekršen zakon, na kraju su svi složili da nije bilo kršenja zakona kako bi zaštitili sebe jer oni dijele odgovornost, dodala je.

Udruge su najavile podnošenje još nekoliko predstavki Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija te da će jedna od civilnih aktivistkinja nad kojom je obavljena sigurnosna provjera, Sandra Benčić podnijeti tužbu Europskom sudu za ljudska prava.

Hina, Jutarnji list.hr 07.02.2007


Nevladine su udruge najpozvanije da se stave u zaštitu građana kojima tajne službe i političari krše ljudska prava. Žao mi je da su nakon 1999. (akcija tajnih službi Kameleon koja je po nekim sumnjama rezultirala smrću nevladinog aktivista Darka Jurišića), opet došle na udar i one same. Možda je i Sandra Benčić prvo trebala državu tužiti u Zagrebu kao što sam to učinio ja, naime neznam hoće li tužba u Strasbourgu biti prihvaćena ako nisu iscprljene pravne mogućnosti u vlastitoj zemlji.

A možda pokoji odgovor i saznam sutra na Međunarodnoj konferenciji o utvrđivanju istine o ratnim zločinima i sukobima

Na konferenciji će, između ostalih, govoriti i Stjepan Mesić, Predsjednik Republike Hrvatske, Fausto Pocar, Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Carla del Ponte, Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Hans Holthuis, Tajnik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, te Mladen Bajić, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske.


Uspio sam se akreditirati kao novinar bloga 45 lines u zadnji čas kod ljubazne Vesne Teršelić, voditeljice Documente, Centra za suočavanje s prošlošću, suorganizatora sutrašnjeg događaja.

Dakle, očekujte friške materijale sa skupa kojim će simbolički biti označen kraj posrednog suočavanja s ratnom prošloću naroda bivše Jugoslavije, preko ICTY-a i početak samosuočavanja.



Post je objavljen 07.02.2007. u 21:32 sati.