Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoko

Marketing

Povjerenje...

Povjerenje je osnova svakog dobrog odnosa. Tamo gdje nema povjerenja, ljudski odnos se pretvara u međusobno mrcvarenje i iscrpljujuću, uništavajuću borbu za prevagu. Kome se ne vjeruje, taj se mora pobjediti kako bi se držao pod kontrolom.

Sa dobrim ili lošim razlozima, događa nam se da ne vjerujemo u dobre namjere ili sposobnost onih s kojima smo bliže ili dalje povezani. Onih s kojima živimo, s kojima se družimo, s kojima radimo. Ili onih čije usluge koristimo, kao što su liječnici, profesori, majstori...
Naše povjerenje se često koleba. Tako nam se ista osoba može na tren učiniti dostojnom potpunog povjerenja, a drugi tren krajnjeg nepovjerenja. Tada dolazimo do gorkog zaključka da sa ljudima nikad ne znamo na čemu smo, jer se pretvaraju da su ono što zapravo nisu.

Stvar je, međutim, u nama, ne u drugima.

Nesreća je što ljude rijetko vidimo onakvim kakvim zaista jesu, već ih procjenjujemo polazeći od osobnih slabosti, potreba, nada i strahova.
Teško odolijevamo iskušenju da u drugima pronalazimo, i preuveličavamo, osobne mane. Prirodno je da zatim ne vjerujemo bićima stvorenih od samih slabosti.
Ili ih, projecirajući vlastitu potrebu za nadmoći i savršenstvom, doživljavamo kao viša bića. Kada se, što je neminovno, suočimo sa njihovim nedostacima, ruši se naše povjerenje zajedno sa slikom koju smo o njima stvorili.

Ukoliko gajimo brojne i neosnovane, iako najčešće nesvjesne zahtjeve, lako ćemo se osjetiti uskraćenim i izigranim, jer nam nije dano onoliko koliko smatramo da nam pripada, niti nam je priznat onaj značaj koji sebi pridajemo. Strah da će biti osujećeni naši neopravdani zahtjevi rađa jednu opću i oštru neobzirnost.
Da bismo vjerovali drugima, bitno je da ih prihvatimo onakvima kakvi jesu i da od njih ne tražimo ono što nam ne pripada ili ono što nam ne mogu pružiti. Recimo, ničije nam poštovanje ne može nadoknaditi manjak samopoštovanja.
Što više očekujemo od drugih, to ćemo prema njima biti neobzirniji. Što smo neobzirniji, to će naši odnosi biti gori.

Ali, nemoguće je vjerovati drugima, ako ne vjerujemo sebi. Nemoguće je prihvatiti druge, ako ne prihvaćamo sebe. Tko nema povjerenja u sebe, neće imati povjerenja ni u koga.

-Josip-

Post je objavljen 07.02.2007. u 17:04 sati.