Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Problem alohtone divljači na dalmatinskim i kvarnerskim otocima II

Danas je u klubu Palach održana konferencija za novinare Saveza udruga kvarnerskih i dalmatinskih otoka za očuvanje tradicijskih vrijednosti ili skračeno SUKIDO.
Prvo su predstavili svoje goste iz dalmacije Milana Cukrova, gorana Franića i Zorana Franića s otoka Prvić koji također imaju probleme s alohtonom divljači.
Oni su rekli da pružaju podršku kvarnerskim ovčarima jer imaju veće probleme nego dalmatinski ovčari, iz razloga što je kvarnerskim ovčarima zbog alotohne divljači ugrožena egzistencija, dok je situacija u Dalmaciji manje dramatična. Naime, alohtona divljač su divlje životinje koje nikada nisu živjele na otocima, a uvezene su zbog lovačkog sporta. One na otocima napadaju domaće životinje i ugožavaju egzistenciju otočnim stočarima, budući se po tradicionalnom otočnom stočarstvu ovce i ostale domaće životinje slobodno puštaju na ispašu, tako da su lak plijen za alohtonu divljač poput divljih svinja.
Članovi SUKIDA su pročitali proglas u kojem kažu da su lovci s otoka Cresa su priznali da je alohtona divljač na tom otoku eskalirala u brojnosti, iako su prije dvije godine preuzeli obvezu njezina potpuna uklanjanja. Osim toga rekli su da niti neće moći ukloniti alohtonu divljač lovačkim metodama i priklonili su se pristupu uklanjanja alohtone divljači kojeg su ovčari nudili prije dvije godine, ali ih župan Komadina nije htio primiti niti saslušati njihove prigovore. U to vrijeme se divljač množi i širi po svim djelovima otoka, čak i tamo gdje nije uvedena u lovogospodarsku osnovu, pa za tu divljač nitko ne odgovara.
Osim toga Europska unija kroz program Life nudi bespovratna sredstva za uklanjanje invazivnih alohtonih vrsta na područjima gdje je ugrožena bioraznolikost, a PGŽ se nije prijavila za dobivanje tih sredstava. Ovčari se pitaju zašto, ali prepostavljaju da iza toga stoji lovački lobi na čelu s Đurom Dečakom čiji tajnik je često viđen na Cresu. Sumnjaju da se uništavanjem otočnog tradicionalnog stoćarstva želi iseliti lokalno stanovništvo i na njihovm terenima žele izgraditi golf terene, lovačke hotele. Već je izgrađena tajna cesta za lovce, kojom turisti mogu ući na šumski teren i divljim kampiranjem izazvati požar.
Čini se da je u pozadini cijelog problema sprega visoke politike i krupnog biznisa u kojoj se ne vodi računa o stranačkoj pripadnosti, pa tako Primorsko goranska županija sa SDP-om na vlasti ne rješavanjem problema alohtona divljači pogoduje HDZ-ovcu Đuri Dečaku koji je na čelu lovačkog saveza.
Kao primjer sprege vlasti i lovačkog lobija ovčari iz Dalmacije su iznjeli događaj koji se dogodio na otoku Tijatu kada je bračni par lokalnih stanovnika išao ribariti, te je od lovačkih metaka žena zadobila devet komada sačme u glavu dok je muškarac dobio dva komada sačme. Lokalni sud je oslobodio lovce, budući nisu mogli utvrditi tko je iz te skupine pucao. Tako je bračni par mogao biti ubijen, a nitko ne bi odgovarao za njihovu smrt.
Livio Hrelja s otoka Cresa je pokazao kako situacija s alohtonom divljači dovodi domaći pravni sustav do apsurda, jer on uzgaja ovce uz subvenciju ministarstva, da bi onda te ovce za koje je ministarstvo dalo novac pojele divlje svinje. Tako ispada da mu ministarstvo plaća za hranjenje divljih svinja.

Post je objavljen 07.02.2007. u 13:52 sati.