Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

teleći odrezak naravni s glaziranom mrkvicom

teleći odrezak naravni s glaziranom mrkvicom
Za pripremanje odrezaka, na bilo koji način, uzima se prvorazredno meso, dakle takvo dobiveno od najnježnijih mišića. U igri su but i plećka! Ostalo zaboravite. Među mesarima dovoljno je reći "šol" i vadi se najbolji dio buta za odreske. Nije dovoljno samo imati vezu među mesarima da bi dobili vrhnunski odrezak. Odrezak prije prženja morate pravilno obraditi, odstraniti tetive, kožice i masnoću, no prije toga je vrlo važno kako ćete ga debelo narezati. O debljini odreska ovisi i uspjeh. Ne reže se svaki odrezak jednako, to ovisi o namjeni, ali je vrlo važno da čitav bude jednake debljine. Dobar, oštar i ne prejeftin nož je odgovor. I da ne zaboravim, kvalitetna masnoća za prženje čuva vaše zdravlje.
Još malo o pripremi odrezaka. Već napomenuti "šol" pripremite tako da najprije odstranite "kapu" i zatim svu masnoću, žilice i opne. Meso režite uvijek okomito na mišićima vlakna. Vrlo često želimo veće odreske. Nije problem. Da biste ih dobili, nemojte ih odjednom odrezati do kraja, nego najprije gotovo do kraja, ali tako da meso pri kraju ostane povezano. Tek drugi put zarežite do kraja da biste dobili odrezak dvostruke veličine. Odrezak raspostrite pa vrlo oštrim nožem prerežite žilice. Ako ih ima po rubu, rub zarežite na nekoliko mjesta. Tako pripremljen odrezak ostat će za prženje plosnat i ravan. Drvenim batićem potucite odrezak, zapamtite, samo s jedne strane i to one koja je bila vanjska prije no što ste odrezak rasprostrli (dok je bio dvostruko debeo).
Sada možemo konačno krenuti u taj "obični" naravni. Posolimo odrezak i takav polegnimo jednom stranom u brašno na tanjuru. Potapkajte da se brašno dobro prihvati. Tako će i ostati. Brašnit ćemo samo jednu stranu (većina brašni obadvije!). Podignuti odrezak i otresti višak brašna. Na tavici zagrijati masnoću, metnuti pržiti odrezak i to pobrašnjelom stranom prema dolje. Kad se isprži s jedne strane, okrenuti na drugu i ne puno bosti po odresku da ne bi izgubio na sočnosti. Isprženi odrezak staviti na zagrijani tanjur, a u masnoću uliti žlicu, dvije vode. Prokuhati da se otopi talog. Ako je ostalo mnogo masnoće, suvišak odlijte tako da ostane samo talog koji će s vodom dati malo kvalitetnog umaka time prelijte odrezak i poslužite uz pommes frittes, glaziranu mladu mrkvicu i salatu. Što se mene tiče ovo jelo, koje također većina ljudi ne daje dovoljno hvale, iz prostog razloga, jer ga ne znaju kvalitetno napravit, dostojno je svakog gosta u vašoj kući. Vino, bijelo, kvalitetno, suho i puno.
Mrkvice sam dodao i one se podrazumijevaju isključivo kad im je sezona. Radi se o stvarno mladoj mrkvici, a ne onoj koju možete kupiti u svakom običnom marketu. Jest da je skupa na placu, ali za jedan vrhunski naravni uvijek se isplati. Čak uštedite na trudu. Naime ne trebate je ni guliti, tak je mlada, samo oprati. Na zagrijanom maslacu, na koji pazimo da ne potamni, staviti cijele mrkvice i pirjati poklopljeno na laganoj vatri, dodajući malo-pomalo vode, ali samo toliko da pokrijete dno. Kad su mekane, dodati šećer, malo posoliti, protresti tavom dok se na mrkvicama ne stvori sjajna glazura, a tekućina potpuno ispari. Gotovo!
(za 1 naravni: 16-18 dag telećeg šola, malo brašna i soli, 3 dag ulja ili maslaca,
za glaziranu mrkvicu: 2 strućka mrkvice, žlica maslaca, žličica šećera, sol)


Post je objavljen 06.02.2007. u 18:59 sati.