Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

AUSTRALCI PROIZVELI CJEPIVO PROTIV PTIČJE GRIPE

Najveća australska farmaceutska tvrtka CSL Ltd., objavila je kako njezino novo cjepivo pruža dobru zaštitu od ptičje gripe, te je zatražila dozvolu za njegovu proizvodnju.

Cjepivo je testirano na 400 zdravih odraslih osoba u Melbourneu i Adelaideu, a rezultati su bili ohrabrujući - oko 50 posto ispitanika razvilo je otpornost na virus. Iako ne uništava virus H5N1, djeluje na obrambeni sustav tako da se on može oduprijeti zarazi.

Istraživanje je provedeno u Istraživačkom centru za djecu Murdoch. Dvije standardne doze cjepiva od 15 mikrograma, kakve se uobičajeno koriste u cijepljenju protiv gripe, stvorile su potrebnu imunološku reakciju kod znatnog broja ljudi.

Kompanija je dobila odobrenje za proizvodnju cjepiva za nastavak kliničkih testiranja. Stručnjaci predviđaju da bi se u slučaju pandemije za šest mjeseci uspjelo cijepiti cijelo stanovništvo Australije.

Kompanija namjerava provesti drugi krug testiranja na 800 novih dobrovoljaca, osobito na djeci i starijim ljudima koji drukčije reagiraju na cijepljenje. Cjepivo bi se moglo registrirati u prvoj polovici 2007. godine. Dužnosnici CSL-a objasnili su kako su spremni proizvesti cjepivo već za šest tjedana u slučaju da dođe do izbijanja epidemije.

No, kada bi virus H5N1 mutirao u oblik koji se prenosi među ljudima, za stvaranje modificirane verzije cjepiva bilo bi potrebno više vremena. U slučaju da se virus ne razlikuje znatnije od sadašnjeg nastavila bi se proizvodnja postojećeg cjepiva, a u slučaju da je ta razlika veća, bilo bi potrebno još oko šest tjedana za stvaranje novog.


Post je objavljen 31.01.2007. u 11:53 sati.