Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

Stručnjaci pozivaju na veći nadzor mačaka i pasa zbog virusa H5N1

Otkriće ptičje gripe kod mačaka i pasa povećalo je zabrinutost stručnjaka da bi se virus, za koji se vjerovalo da uglavnom napada perad, mogao početi prenositi s čovjeka na čovjeka.

Zdravstveni stručnjaci pozvali su na jači nadzor pojave virusa H5N1 kod domaćih životinja nakon što su indonezijski znanstvenici pronašli virus kod mačaka lutalica nedaleko od tržnica peradi u nekim dijelovima zemlje.

Studija koju je proveo Chairul Anwar Nidom, znanstvenik sa Sveučilišta Airlangga u Surabayi, otkrila je antitijela H5N1 u 20 posto od 500 mačaka lutalica nedaleko od tržnica peradi na četiri područja u Javi, uključujući Džakartu, i na jednom području u Sumatri gdje su zabilježeni slučajevi tog virusa kod ljudi i peradi.

Studija navodi da otkrića upozoravaju na to da su se mačke zarazile jer su jele zaraženu perad.

Indonezijski virolog Gusti Ngurah Mahardika proučavao je svinje i domaće životinje na Baliju između rujna i prosinca prošle godine i otkrio virus kod dva psa i jedne mačke.

Iako slučajevi virusa kod mačaka i pasa nisu rašireni, znanstvenici su zabrinuti.

Lo Winglok, stručnjak za zarazne bolesti u Hong Kongu, nazvao je lošom viješću skakanje virusa H5N1 s peradi na druge životinjske vrste.

"To bi mogao biti znak da virus mutira kako bi se prilagodio sisavcu domaćinu. Ako se prilagođuje sisavcima, mogao bi se prilagoditi i ljudima i postati ljudski virus", upozorio je Lo. (Hina)


Post je objavljen 30.01.2007. u 11:53 sati.