Počelo je prije nekih tjedan dana – nakon što mi je frend rekao da često miksa voće. Izvukao sam iz ormarića staru sjeckalicu za frape (znate onu što se montira na mlinac za kavu) i dobro je očistio jer godinama nije radila. Prisjetio sam se kako sam nekoć obožavao eksperimentirati s njom. Ima li ičeg zanimljivijeg nego samljeti svoje omiljene kekse s bananama, kraš ekspresom, jabukom, sokom na razrjeđivanje, mlijekom…? Jedini problem je da su ti moji bućkuriši bili jestivi, ali skoro nikad nisu bili ukusni. Ako i jesu, bili su preteški i prezasitni. Možda sam zato i odustao od njih.
A sada, 10-15 godina kasnije odlučio sam pokušati ponovno. No ovog puta sam bio nešto mudriji. Nisam u svaki frape natrpao svašta. Pokušavao sam s manje sastojaka i isprobavao varijacije na temu. Sedam dana kasnije, nakon litara ispijenog voća, došao sam do nekih zaključaka. Primjerice: keksi nemaju što tražiti u frapeu, nadalje, banana ubija sve druge okuse – treba ju jako oprezno dozirati, i treće, naranča je otkriće (uvijek mi je izgledala nepodobnom za sjeckalicu, ne znam zašto, i nisam je rabio – a to je bila greška).
Uglavnom, frape može ispasti jako fin, priprema se iznimno brzo i tjera nas (barem mene) da pojedemo puno više voća (i mrkve!) nego što bi to inače napravili.
Par jednostavnih a finih kombinacija:
- jedna naranča (oguliti, raščetvoriti i svaku četvrtinu porezati na dva do tri dijela prije bacanja u sjeckalicu), jedna jabuka (oguliti, raščetvoriti, otkoštiti i nasjeckati na ploškice) i jedna mrkva (nasjeći na kolutiće). Prema želji malo mlijeka (nikako puno)
- jedna naranča, jedan grejp (isto kao i za naranču), pola jabuke i jedna mrkva (šećera prema potrebi)
- jedna naranča, pola jabuke, pola banane, jedan kivi (oguliti i porezati na osmine) i malo mlijeka
Današnje otkriće:
- jedna naranča, pola jabuke, žličica smeđeg šećera, malo soka za razrjeđivanje i, nakon što je ovo sve sameljeno, oko 1 dcl tekućeg jogurta (po mogućnosti Vindijinog jer je najfiniji).
Probajte, meni je ovo bolje od većine jogurta kojeg sam probao.
Osim ovih sastojka, mogu se koristiti i mnogi, mnogi drugi. Eksperimentirajte!
Samo napomena tehničke naravi (znam ja da ovo čitaju i djevojke kojima je kuhanje kave nauka): ako miksate primjerice naranču i jabuku, u sjeckalicu prvo stavite naranču pa potom jabuku jer se tako sjeckalica manje muči. U protivnom će vam se dogoditi da ne uspije zavrtiti jabuku pa će vrtjeti na prazno, a vi ćete morati kuhačom pritiskati voće da bi ga prihvatila. Uglavnom, ono što je najbliže tekućini (a to je obično neki agrum, ukoliko ih koristite) na dno. Mrkva na vrh. :-)
UPDATE
Nisam još stigao isprobati Nasilničin recept s tri naranče (od kojih je jedna crvena) i bananom, ali zvuči super pa ću probati čim se dokopam crvene naranče (ili crvenog grejpa?).
No probao sam Xenin recept s kuhanom jabukom i Petit keksima. Morate probati - bolje od fruteka! :-)) Naputak (moj, Xena nije dala precizne upute pa možda bude ažurirano ako negdje jako griješim):
- jabuku kuhati (cijelu, neoguljenu) 15-estak minuta, potom oguliti, nasjeckajti na ploškice i samljeti s par Petit keksa (4-5 keksa - nemojte pretjerati jer će ispasti presuho). Po želi dodati malo cimeta. Ako je pregusto, dodati malo vode u kojoj se je kuhala jabuka.