Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/makete

Marketing

V 22 " Osprey "

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

O maketi:

Ovo je eksperimentalni avion-helikopter američkih zračnih snaga. U razvoju je od 1989 godine kao novi leteči transport američkih marinaca i desantnih snaga. Poseban je po jedinstvenoj mogučnosti rotacije motora;
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
tj. može sletjeti i poletjeti kao helikopter sa elisama okrenutim gore, a na dovoljnoj visini ih okrene prema naprijed i leti kao avion!
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Tim sistemom može dostići brzine nezamislive konvencionalnim helikopterima, uz helikopterovu jedinstvenu mogućnost vertikalnog slijetanja i polijetanja. Još nije u redovnom sastavu zračnih snaga radi nekoliko nezgoda i rušenja na pokusnim letovima, no problemi neka bi bili pred rješavanjem. Gamerima bi Osprey trebao biti poznat iz igara Splinter Cell ( u kojima je glavno prijevozno sredstvo Samu Fisheru ), te iz SSX 3-a gdje pomoću civilne verzije Ospreya letite po skijalištima diljem planine.

Proizvođač: Italeri

Mjerilo: 1/48

Maketa spada pod Italerijev program " Modern Aircraft " i za sam početak moram reći da je jako dobro napravljena. Dijelova ima poprilično, Free Image Hosting at www.ImageShack.us glavni su polovice trupa u koje se smješta teretni prostor. Kokpit je također jako dobro i detaljno napravljen, sa sjedištima za pilota i kopilota, a iza njih se pruža teretni prostor sa sklopljenim sjedištima za vojnike, a cijeli trup završava vratima u repu koje sam odlučio napraviti otvorena. Free Image Hosting at www.ImageShack.us
No najviše me iznenadilo kada sam spajao polovice trupa ( inače uvijek nešto negdje bar malo strši i smeta lijepom spajanju ), jednostavno su se savršeno uklopile i zalijepile, nigdje nije stršao ni milimetar. Ajme miline, ipak postoje kvalitetne makete pomislio sam ( šala naravno, sve su izvrsne, uz rijetke iznimke... ).
Glavni kotači se nalaze prije teretne rampe i nose večinu težine, a nosni stajni trap samo drži ravnotežu. Jer se kod ove makete, srećom, krila i motri ( oni uvijek donose balans ) nalaze prije glavnih kotača, nije trebalo ugrađivati nikakve utege, kovanice ( one su inače idealne, po obliku, veličini i težini ) ni druge oblike balasta. Motore sam odlučio okrenuti prema gore, jer bi Osprey inače jako teško stajao na ravnoj površini jer su elise duže nego je razmaka među motorima i podlogom. Jedini problem i greška koja mi potkrala kod izgradnje je bila prilikom stavljanja elisa i " kapica " motora, na jednoj strani sam je krivo zarotirao te je smetala elisama, no problem je ubrozo bio sređen.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Rep nije bio neki problem; sastoji se od cca 5 dijelova, te sam ga morao samo malo držati potprtog dok se lijepilo nije stvrdnulo.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
To je bilo to s izgradnjom, preostalo je bojanje i lijepljenje naljepnica ( najbolje su mi crveno-bijele crte na rubovima elisa ), a završen Osprey izgleda ovako:
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Za kraj; fenomenalna maketa, zahtjevna, ali lagana za izradu, najtopljie preporuke.

Post je objavljen 05.02.2007. u 19:33 sati.