Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/danzametak

Marketing

Moj ugao - fikcija po narudžbi

Ležali su u krevetu pred spavanje. On je čitao knjigu nadajući se ne-razgovaranju - njegovom rješenju za ovakve situacije. Ona je pokušavala započeti suvisli razgovor jer se osjećala krivom za njegovo nezadovoljstvo - kako uobičajena situacija u zadnje vrijeme.
"Voliš li me?" - pitala je. Bilo je to jedno od njenih dražih pitanja za trenutke loših odnosa. Pitanje ledolomac - za razbijanje leda oko zaleđenog srca.
Odvojio je pogled od knjige koju je držao na prsima i zamislio se. Šta da joj kaže? Ako kaže "ne", biće katastrofa i dugotrajno objašnjavanje, a ne bi bila baš ni istina. Ako kaže "da" - lagaće, a to isto nije u redu. Ako kaže "možda" - kakav je to odgovor? Prešutio je i vratio se svojoj knjizi. Likovima iz knjige pisac je lijepo napisao i predodredio odgovore, tako da se nisu imali šta mučit, samo su ih morali izgovorit. Kad bi bar njemu neko tako napisao prave odgovore za svaku situaciju.
"A jesi nekada bio lud za mnom?" - pitala je dalje.
Nasmijao se. Pogodila je pravo pitanje, u trenu ga je vratilo par godina u prošlost. Sjećanje na te lijepe dane je jako i nakon toliko vremena. Jednim pitanjem razbila mu je negativan gard - ipak ga je predobro poznavala.
"Naravno" - bila je to istina da veća ne može bit.
"A jesi sada lud za mnom?" - pitala je dalje.
"Ne baš" - iskrenije od ovoga stvarno ne može.
Naslonila je glavu na njegovo rame i privila se uz njega. On se pokušao vratiti svojoj knjizi. Slušao ju je kako diše i gledao njene trepavice. Bile su duge i lijepe - jedna od mnogih sitnica na njoj koje su mu se sviđale. Nije joj vidio oči, ali po micanju trepavica znao je da gleda.
"Baš mi je lijepo sad" - rekla je misleći na to kako leže zajedno, skoro pa zagrljeni.
Gledao je i dalje u njene trepavice. Zatvorila je oči i počela polakše disati. Polako ju je obuzimao san.
Ostavio je knjigu i njene junake sa uvijek pravim odgovorima i ugasio svjetlo. Bilo je već kasno i vrijeme za spavanje. Zavukao se u svoj ugao kreveta i zaspao snom krivca - bolje nije ni zaslužio.

Post je objavljen 05.02.2007. u 14:49 sati.