Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/4image

Marketing

Mare Milin Ljepotica dana - Muzeja grada Trogira, Trogir, srpanj 2005.

U današnje vrijeme kada se potrebe jezičnih formulacija nameću kao nužne za pojedine autore, fotografije Mare Milin ne trebaju jezičnu priču – priča se nameće sama. Stvarana je u dugotrajnom procesu gdje su prve fotografije ''provela noć…sa…viklerima u kosi'' nastale i bile izložene u ljeto 2004. u Galeriji Krševan u Šibeniku, a potom su poslužile kao inspiracija za nastavak konceptualne priče koja je bila izložena u Bratislavi na Međunarodnom mjesecu fotografije.

Svjesna oblika i usredotočena na osnovne mogućnosti i vrijednosti samog medija fotografije, Mare iz naizgled banalnih situacija stvara autobiografske priče koje prikazuju svijet očima pojedinca.
Mnoštvo sitnih detalja: ruka koja otvara vrata (mama), rupa na filmu, dlačice na nogama…, sve je tu, kod nje nema retuširanja , dobivamo čistu i „okrutnu“ stvarnost, i kako sama navodi - Fotografija zna biti okrutan medij. Najprije ne vidiš prištić ili boru, i gle, eto ih. Na fotografiji. Ali ta stvarnost na velikim formatima smještena unutar priče gubi svoju surovost i postaje romantičan i osoban prikaz života koji unosi u sliku. U kontradiktornosti Marinog pristupa ogleda se njen razvijen animozitet spram intervencija odnosno uljepšavanja na fotografijama - A posao mi je da činim ljude ljepšima nego što u stvarnosti jesu. Koja laž…

Mare pažnju posvećuje ekspresivnom.
Njezina estetska stajališta polaze od njene intuicije, ona istraživanjem osobnih stavova preobražava težište medija fotografije sa skupnog doživljaja na zanimanje za osoban, subjektivan doživljaj.
Miješanjem crno – bijelih i kolor fotografija naglašen je osobni doživljaj svake priče, a istaknut njen izrazit vizualni instinkt. To su fotografije u kojima atmosfera zaustavljenog trenutka ističe slobodu izražavanja i autorsku individualnost kojoj Mare ostaje vjerna u svom radu.

Koncept je podijeljen u 5 priča koji su naslovljene: provela noć... sa ... viklerima u kosi; raspoloženja - moods;, putovanja jedne spavaćice; buđenja, uh; 1.1.2005.

Svi mi u sebi nosimo svoje priče. Mare Milin je dovoljno hrabra svoje podijeliti sa nama.

Maja Marohnić

Post je objavljen 04.02.2007. u 15:31 sati.