Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/miljevci

Marketing

Rudnik mrkog ugljena u Miljevcima

Na području Miljevaca ,selo Širitovci, 1931.g. otvoren je rudnik mrkog ugljena.
Radio je kao pogon rudnika u Siveriću,a gospodar mu je bio talijanski kapitalist Vonco.Sastojao se od tri jame;glavne koja je imala dubinu od 300 m i dvije sporedne u neposrednoj blizini.
Ruda se pojavljuje na 150 m dubinskog kopa.Kopanje se vršilo po hodnicima širine 3 m, a visine 2 m ,a njihova dužina iznosila je 100 do 300 m, ovisno o tome dokle rude ima.
Radovi su se odvijali u tri smjene po 8 sati.Svaka smjena brojila je oko 20 radnika,koji su svi skupa dnevno iskopali do 170 tona rude.Ruda se izvozila u vagonetima,u koje može stati do 750 kg crne rudače,a 1000 kg crvene,koja je teža po svome sastavu.Ruda je odvožena u Siverić u kamionima,gdje je bio glavni pogon.

Dnevnica mladog radnika u prvim godinama iznosila je 21 dinar,trpačima u vagonete 18 din.,a radnicima koji su radili na kopanju-bušenju rude 24 dinara.Rudari su jednom štrajkovali puna dva mjeseca.
U rudniku je izgubilo živote šest radnika: Ivan (Iće) Lovrić iz Širitovaca,Marko Vukušić ,Gule Duvančić iz Razvođa,Ivan Samac iz Brištana,Petar Vlaić iz Kaočina i Frane Vatavuk iz Širitovaca.
Rudnik je prvi put zatvoren nakon pet godina poslovanja (1936.).Ponovno se otvara 1947.g. da bi se konačno zatvorio 1967.
Uzrok zatvaranja je nestanak rude u centralnom rudniku u Siveriću, te rudnik u Širitovcima nije mogao uzdržavati višak radne snage koji se pojavio u centrali,iako je on do tada rentabilno poslovao.Iskorišteno je oko 35 % cjelokupnog kapaciteta rudnika.
Radnici koji su imali 15 god. jamskog rada i pet god. vanjskog ,otišli su u mirovinu,a ostatak radnika prebačen je u druge radne organizacije.

Ivan Tetlo

Post je objavljen 03.02.2007. u 21:22 sati.