Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

AH, TI NJOKI...

Jedno posebno poglavlje u tjesteninama svakako pripada njokima. Odlično predjelo, odličan prilog, a i odličan jednostavan način izrade, digli su ih u nebesa za sve one koji imalo cijene tjesteninu. Činjenica je da ih danas ima po trgovinama, gotovih i to jako dobre kvalitete, ali u svakom slučaju ako imate vremena, ma tu negdje pola sata, napravite ih sami poštujući slijedeća pravila.
Uzima se najbolji bijeli brašnasti krompir. Kilo i po krumpira opranog, ali u ljusci stavimo kuhati u hladnu vodu. Kad je toliko mekan da ga možemo probosti vilicom, izvadimo ga i odmah ogulimo. Neka se odmori par minuta, pa ga protisnemo kroz spravu za tiještenje krompira u malo veću zdjelu. Dodamo 25 dag oštrog brašna, napravimo u svemu udubinu u koju stavimo jedno jaje. Brzo sve promijesimo, pa iz zdjele istresemo na pobrašnjelu dasku za tijesto. U nekoliko pokreta formiramo masu za njoke. Cijelo vrijeme radimo sa pobrašnjelim rukama da se masa ne bi ljepila! Činjenica je da smo i dasku ovlaš pobrašnili, ali važno je da ga u tijesto više ne dodajemo!
Od tijesta formirati valjak promjera 2 cm. Rezati nožem komade debljine oko centimetra i to je cijela filozofija. Praktički to su njoki, makar uz još samo malo truda i udahnut ćemo im "viši" duh lijepog izgleda, kao što i pravi frizer dobrom frizurom udahne "viši" izgled već ionako samoj za sebe dovoljno lijepoj osobi.
Dakle već gotove njoke "frizirajte" tako da ih malo pospete brašnom, pa ih oprezno, pritiskujući kažiprstom zarotirajte preko pobrašnjelog ribeža i to preko strane za ribanje sira. Njoki bi vam trebali izgledati tako da su s gornje strane s otiskom ribeža, a s donje s udubinom od kažiprsta. Vrlo seksi!!
Ova količina njoka se kuha u četiri litre vode, s dodatkom prave žlice soli. Stavljajte ih nježno, vrlo nježno u vodu da im ne bi pokvarili seksi izgled, ako ste se već upuštali u to. Pažljivo ih kuhačom odvojite od dna posude, promiješajte, a kad isplivaju i voda se malo zapjeni, ocijedite i ovlaš polijte hladnom vodom. Prije služenja neće smetati ako ih polijete s 5 dag rastopljenog maslaca.


Post je objavljen 03.02.2007. u 10:49 sati.