Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1306

Marketing

PETAK 13 i LETEĆI TANJURI I SVINUTE ŽLICE

Evo jedan post prije nego što Ana objavi na Valentinovo...
Napisala sam dva teksta....pa vi citajte...


Jedno od najčešćih praznovjerja je vjerovanje u nesretnost petka 13. Možda se niste zaustavili kad vam je crna mačka prešla preko puta, pokucali u drvo da ne ureknete, bacili sol iza ramena, zaobišli ljestve, ali sigurno ste se uplašili petka 13. i njegovog prokletstva.

Mnoga su praznovjerja prisutna u današnjem društvu, a jedno od raširenijih je svakako i prokletstvo petka, trinaestog naravno. Većina ga datira u vrlo davna vremena, prije pojave kršćanstva, ali upravo širenjem zapadne civilizacije i kršćanstva, usporedno s njom (ili obrnuto), poganski (sa stajališta kršćanstva) su običaji asimilirani u najrašireniju religiju (nešto kao Borg).

Kasniji su teoretičari tražili korijene svega u Bibliji, pa se za neke stvari i ne može sa sigurnošću reći gdje su i kada nastali. Mnoge stvari u povijesti, pa tako i praznovjerja, nisu nastali samo na jednome mjestu, samo u jednoj religiji i državi, već su se usporedo razvijala, naravno, na različite ali opet dovoljno slične načine u raznim kulturama, tako da je teško točno odrediti koja je kultura, na koji način i koliko utjecala na razne običaje.

Takva je situacija i s petkom trinaestim. Koliko se god trudili da mu pronađemo istinske korijene (naravno, ne datumu kao takvom, jer on sam po sebi mora doći na red, već uzroku njegove nesretnosti), zbog njegove višetisućljetne povijesti i mijenjanja tijekom tog dugog razdoblja teško je reći kada se i gdje prvi puta spominje petak trinaesti kao simbol nesreće.

Za razliku od mnogobrojnih drugih praznovjerja, petak trinaesti bi mogao svoju nesretnu sudbinu realno pronaći u Svetoj knjizi, no je li tome baš tako teško je reći. A što to ima u Bibliji što govori o nesretnosti ovoga datuma?

Dva su 'dokaza' krajnje neprovjerljiva. Kažu da je Eva ponudila Adamu jabuku na petak trinaesti, a istog je datuma Kain ubio Abela. Naravno da to nitko ne može provjeriti. Poznato je i da su Isusa razapeli na petak trinaesti, što bi možda i bilo lakše za provjeriti kada bi se znalo točno koje je godine rođen Isus. No zbog mijenjanja kalendara točan datum nije 100 % utvrđen. Kad bi ga i utvrdili, po kojem bi se tada kalendaru trebalo izračunavati? Današnjem, tadašnjem?


A,evo i drugi tekst...


Svaka paranormalna i znanstveno neobjašnjiva pojava oduvijek je intrigirala ljudski um, kako znanstvenike, tako i obične ljude. Zar zaista nikad niste pokušali snagom uma svinuti žlicu ili pomaknuti neki predmet?

Od svih paranormalnih psiholoških sposobnosti i moći telekineza, odnosno psihokineza - kako nosi naziv posljednje dvije godine - je među najzanimljivijima. Radi se, naravno, o pomicanju predmeta ili njihovom preoblikovanju bez fizičkog kontakta, pomoću koncentracije i snage uma.

Fizička energija nastaje pod utjecajem elektromagnetskih impulsa, dok opću životnu energiju, psihičku, zovemo chi. Kad je telekineza u pitanju, osoba chi energiju kombinira s fizičkom. Telekineza se, međutim, ne može forsirati, ne može nastati samo zato što mi želimo da se ona dogodi, pa će uporno buljenje u predmet biti uglavnom neučinkovito.

Anegdota vezanih uz telekinetičke slučajeve kroz povijest ima mnogo iako, kao što je slučaj sa svim psihičkim fenomenima, još uvijek postoje nesuglasice i sporovi, ne samo u znanstvenim krugovima, već i na polju parapsihologije.

Jedan od najčešćih slučajeva telekineze, posebice kod tinejdžera, jest onaj vezan uz prizivanje duhova. Pomicanje igle ili čaše unutar nacrtanog kruga pripisuje se duhovima ili anđelima, ali oni koji ne zastupaju tezu autosugestije, u tom slučaju govore o nenamjernoj telekinezi.

Unutar psihokineze razlikujemo dva tipa pomicanja objekta – makroskopski, veliki pomaci vidljivi ljudskom oku ili jednostavnim mjerenjima, i mikroskopski, mali koji su vidljivi isključivo pomoću statističkih analiza višestrukih mjerenja.

U posljednje vrijeme neobični slučajevi makroskopske psihokineze zabilježeni su krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a u naše su doba znanstvenicima puno zanimljiviji mikroskopski pomaci koji zbog svoje prirode zahtjevaju eksperimentalni pristup. Prve zabilježene eksperimente tog tipa uveo je J. B. Rhine sa suradnicima 1934. godine koji je istraživao mogu li ispitanici utjecati na bačenu kocku.


Nadam se da vam je zanimljivo.....
pozzzzzzz svima,a pogotovo trima osobama....Ana mozda ces znati tko su one....
....i naravno pozzzzzz svim blogerima koji nas citaju...


by:Pamela





Post je objavljen 03.02.2007. u 10:10 sati.