Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

ZAVRŠIO SVJETSKI EKONOMSKI FORUM U DAVOSU

Ovogodišnje izdanje svjetskog ekonomskog foruma u Davosu završilo je s izraženim optimizmom da će se ostvariti napredak u rješavanju niza pitanja, od izraelsko-palestinskih sukoba preko klimatskih promjena do liberalizacije svjetske trgovine.

Najveće postignuće ovogodišnjeg foruma je obveza obnavljanja zamrznutih pregovora iz Dohe o liberalizaciji svjetske trgovine.
Na ovom petodnevnom skupu okupilo se 2.400 sudionika iz 90 zemalja, među kojima su bila 24 čelnika države, 85 ministara, zatim vjerski dostojanstvenici, medijski šefovi te šefovi nevladinih organizacija.
Britanski premijer Tony Blair i njemačka kancelarka Angela Merkel su istaknuli potrebu da se postigne napredak u pregovorima o liberalizaciji trgovine.
Merkel, koja ove godine predsjeda skupinom osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8), rekla je da će upravo to biti tema summita G8 u lipnju u Heiligendammu, zajedno s otpisivanjem dugova afričkim zemljama.
I razgovori o izraelsko-palestinskim sukobima bili su obilježeni optimizmom dok su palestinski predsjednik Mahmud Abas i zamjenica izraelskog premijera Tzipi Livni izražavali svoju predanost traženju mirovnog rješenja s dvije države.
Što se tiče klimatskih promjena, Kina i Indija su se pak obvezale da će raditi na smanjenju emisije stakleničkih plinova.


Post je objavljen 28.01.2007. u 09:01 sati.