Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

krpice sa zeljem

krpice sa zeljem
Tu i tamo se čak i nađu tjestenina krpice, međutim nisu ni blizu ako ih sami radimo. S malo osnove o tijestu, tijesto stvarno nije problem napraviti. Postoji klasični recept za izradu talijanskog domaćeg tijesta. Naučite ga i napravite sami već napomenute domaće rezance, široke ili ti fettucine (0,5 cm), tagliatelle iliti vrlo široke rezance (1 cm), lasagne (8-10 cm), i na kraju pappardele ili po naški krpice, koje nam sada trebaju.
Napravimo brežuljak s udubinom od 400 g prosijanog brašna, u udubinu dodamo 4 jaja i pola žličice soli. Od sredine viljuškom izmiješamo jaja s cjelokupnim brašnom, pa snažno mijesimo 10 do 15 minuta da se tijesto odvaja od daske i da postane glatko i sjajno. Ako u tijestu nastaju mjehurići, to je ono pravo! Tijesto oblikujemo u kuglu, zamotamo u kuhinjsku krpu posutu brašnom i poklopimo zdjelom. Neka miruje 20 minuta sa sobnoj temperaturi. Dasku i valjak pobrašnimo, a tijesto podijelimo na 3-4 dijela, te ih od sredine razvaljamo u listove debljine kao hrbat noža. Neka se suše 15 minuta osim ako imamo u glavi raditi savijena tijesta kao što su ravioli, tortelini ili lasagne. Onda neka se suše samo pet minuta.
Po želji debljine izrežemo naše trake za rezance, a za krpice neka budu trake široke 1-3 cm, a onda pak te trake izrezane na kvadratiće. Kad zakuha 4 litre vode, dodati dvije žličice soli i žlicu ulja. Krpice staviti u kipuću vodu, pa ih kuhati 3 minute, istresti u cjedilo, isprati toplom vodom i ostaviti da se ocijede.
Moja baka na ulju je zarumenila šećer, dodala sitno izriban i isječen kupus, posolila, pa pirjala uz miješanje desetak minuta da kupus omekša, dodala skuhane krpice, još malo miješala, servirala i odozgo dobro posula crnim paprom. Za nju je to bilo sve. I za mene!
Međutim mogli bi i otići i korak dalje, ma koliko god određeni ograničeni kuhari mogu banalizirati ovo predivno lagano predjelo ili još bolje laganu večeru.
Dakle isto tako na ulju zarumeniti šećer, dodati sitno iskosani luk i malo slanine. Neka se malo poprži, pa dodati usitnjeni kupus, malo kima, kocke, malo crvene paprike. Kada kupus uz miješanje omekša, ako treba i uz pomoć dodavanja malo vrlo malo tople vode, dodaćemo laganog finog crvenog vina, prokuhati i dodati skuhano tijesto. Provjeriti slanoću, posuti peršinom i naravno svježe mljevenim crnim paprom koji i nije baš obavezan.
Što se tiče vina uz krpice sa zeljem, sjećam se negdje u magli, baka mi je servirala krpice kao večeru, obaveznu uz čašu ledenog kiselog mlijeka, jogurta, kefira ili nečeg sličnog. Inače te gluposti nisam pio, ali uz ovo je išlo. Inače lagano crveno vino koje smo koristili za kuhanje.
Još jedan savjet. Krpice koje su ostale od ručka još su bolje hladne za večeru, pogotovo ako ste se vratili malo "bolje" volje kući navečer, negdje oko dva u noći!
(2 žlice ulja, 1 dag šećera, manji luk, 6 dag slanine, 25 dag kupusa, malo kima, 2 kocke za juhu, malo crvene paprike, 1 dcl laganog crvenog vina, 25 dag krpica, peršin, crni papar)


Post je objavljen 01.02.2007. u 21:01 sati.