Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/idemisenegde

Marketing

Pričanje bojama




1965. godine (dosta poodavno), Pečjak je ispitivao iluzije usred motivacionih činilaca. Ova su istraživanja povezana sa sinestezijama, o kojima sam nešto i pisala, kao i sa iluzijama uopšte. Elem.
Mala grupica ljudi je testirana tako što su pili krajnje čistu vodu, bez ikakvog ukusa ili mirisa, ali malom pipetom je ona vađena iz posuda u kojima je bila obojena tečnost. Crvena, žuta, zelena i plava. Svi koji su testirani su bili ubeđeni da piju obojenu vodu i da su te boje dobijene na osnovu nekih rastopina u njoj.
Nakon toga morali su da se izjasne kakvog je ukusa bila voda (iako nije imala nikakav ukus).

Rezultati su sledeći.
CRVENO je slatko
ZELENO je kiselo
PLAVO je slano
ŽUTO je gorko.

Sve je ovo dokaz koliko je naše opažanje skrojeno usled očekivanja, znanja ili čak i pogrešnog očekivanja. Na osnovu prethodnih iskustava, čovek očekuje ili pretpostavlja da će nešto da se ostvari.
(npr. veći predmet ne mora da bude teži od manjeg predmeta i obrnuto).

Uopšte vrlo je zanimljivo baviti se bojama u dizajnu, posebno ako se taj dizajn odnosi na pakovanja hrane i pića, jer su tu iskustva ukusa i boja vrlo nesvesno i jako povezana, i u velikoj su zavisnosti su od kulture u kojoj se plasiraju (s tim da današnja globalizacija pomera i to). Nekad odstupanje od očekivanja može da napravi pravu katastrofu od prodaje proizvoda.
U dizajnu i komunikaciji se takve stvari nazivaju klišei.
Klišei uopšte nisu loša stvar, iako se susrećemo sa panikom mladih i kreativnih ljudi, dizajnera, koji treba da naprave nešto novo. Određeni kolori, modeli komunikacije postanu kroz neko vreme vizuelni shortcuti. U trudu da se bude originalan, rizikuje se da se dobije konfuzna grupacija zauzetih kupaca i da se konfrontiraju njihova očekivanja.

Jedan vrlo banalan primer o naučenoj semiotici i klišeu.
Crvena svetla saobraćaja mogu iskreno rečeno da budu bilo koje boje, ali su vremenom ustanovljena kao ovakva. Ako se jednog dana bilo ko i odluči da ih promeni u bilo koje druge boje (a može to da uradi), susrešće se sa velikom opasnošću da nikada ne uspe da sruši putanje komunikacije koje su već ustanovljene, jer su na mnogo dubljim nivoima čovečanstva nego što je jedna puka promena boje.

Te misliti o tome :)





Post je objavljen 01.02.2007. u 20:48 sati.