Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

rigatoni "pasta Rita"

rigatoni "pasta Rita"
Da ne ponavljam više puta, za kuhanje, dinstanje i takve stvari u 99% slučajeva upotrijebavat ćemo duguljaste rajčice, tzv. pelate. Pošto ih kod nas ima samo usred ljeta i to na moru, kupovat ćemo ih u konzervi, od CIRIO-a su najbolji, ali mogu i svi drugi, pogotovo sa Sicilije.
Dakle na vruće maslinovo ulje, bacimo režnjeve češnjaka, rezane na polovice, odnosno krupnije dijelove, prepržimo ga do svijetlo zlatne boje. Dodamo krupnije narezane pelate, iz konzerve, zajedno sa sokom. Upotrebljavamo li svježe pelate naravno da ih moramo oguliti!
Nevjerojatno ali većina ljudi ne zna da se rajčice gule tako da se prethodno bace koji sekund u kipuću vodu!!!
Uticajem Mlakara možemo , a i ne moramo dodati malo Vegete. Zavisno o njoj malo posolimo. Tu odmah na početku dodajemo i ono najvažnije; svježu basilicu, iliti bosiljak. Ukoliko nemamo svježu, na samom kraju , minut prije kraja dodat ćemo suhi bosiljak i zavaravati sami sebe da jedemo dobru talijansku pastu.
Pred kraj kuhanja, provjerimo slanost, a ako su rajčice kiselije, oprezno možemo dodati vrlo malo šećera, oprezno, jer ne radimo kolače!
Kuha se na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, dok se rajčica skoro skroz ne raspadne i dok se umak pomalo ne zgusne, cca pola sata, a i manje, što ovisi o vrsti rajčice.
Od tjestenine najrađe koristim rigatone, tortiglione, pera, spiralice, pužiće, praktički sve.
Inače ova šalša, i bez crvenog luka i bez peršina, pripada Napoliu, a ne našoj obali, za mene je najbolja i uvijek je serviram uz govedinu na lešo. Uz pastu na Ritinom stolu, uvijek se nalazio bijeli spumante "Pinot di Pinot", pošto je ta familija većinom pila samo taj pjenušavac, uz sva jela. Vi naravno da nećete pogriješiti, sa jednim suhim laganijim bijelim vinom. (maslinovo ulje, 3 češnja češnjaka, manja konzerva pelata od cca 450 g, eventualno trećina žličice Vegete, 8-10-tak listića bosiljka ili ravna žličica sušenog, ako treba mrvica šećera, 300 g rigatona, parmezan)


Post je objavljen 01.02.2007. u 20:38 sati.