Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Dox i pravo!

Naravno da na prvi pogled to dvoje nema neke bitnije poveznice no ...
jučer je bio dan kad sam to dvoje nekako uspio spojiti. Kako?

Pa prije svega, jučer je u prijepodnevnim satima bila prva presica pred sam početak trećeg izdanja festivala dokumentarnog filma Zagreb Dox. Na njoj je predstavljen zanimljiv program koji će biti prikazan u razdoblju od 26.02. do 04.03. 2007.
Došlo je do nekih zanimljivih dodataka u programu. Tako će program biti bogatiji za dvije rubrike, a to su: "Zavjere", "Auto Dox" - autobiografski dokumentarci, suvremeni indijski dokumentarac te "bunkerirani" dokumentarci (zanimljivi program koji nalikuje već postojećem na Zagreb film festivalu).

Nekako ne ne mogu da ne spomenem bitne fakte presice, a to su da će na najvećem od međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regiji ZagrebDox, koji se održava u kinima Studentskog centra, velikoj dvorani, &TD-u i MM-u od 26. veljače do 4. ožujka, biti prikazano više od 120 filmova iz cijelog svijeta. Oko 60 naslova natjecat će se za nagradu VELIKI PEČAT u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, a MALI PEČAT odnijet će autor/ica filma do 30 godina starosti.
Dakle predstoji nam bogata filmske večeri pred kraj drugog i na samom početku trećeg mjeseca ove godine.

Ono što bih mogao istaknuti kao meni zanimljivo, na temelju podataka koji su mi dostupni i na temelju već viđenih filmova i nekih inserata filmova koji će biti prikazani na festivalu, slijedeći su filmovi: kao o rušenju WTC-a (Loose Change 2nd Edition), Jesus camp o kampu za odgoj evangeličke djece u Americi, srpski film Jedinica autora Filipa Švrama o djelovanju rasadnika ratnih zločinaca kao što su Arkan i Legija, zatim na "Auto-dox-u" dovodimo svjetski priznatu redateljicu Jennifer Fox koja će osobno predstaviti svoj posljednji šestodijelni serijal Flying: confessions of a free woman snimljen u stilu nazvanom Passing the camera (dodavanje kamere) ovo bi mogao biti i najveći hit cijelog festivala.


Osim toga izvan konkurencije je i najnoviji film Ante Babaje "Dobro jutro" snimljen u njegovom domu umirovljenika koji će na Zagreb Doxu imati svoju svjetsku premijeru. Film je, kako ga je predstavio profesor Puh ili direktor festvala Nenad Puhovski, jedna zanimljiva istovremeno i tužna i vesela pripovjest autora o njemu i životu.
Očekujem da će ovo biti jedno od ugodnijih iznenađenja festivala jer je ovaj rođeni Imoćanin i svoju karijeru započeo dokumentarističkom impresijom "Jedan dan na rijeci". Dakle kad god pomislim na ovog majstora sedme umjetnosti, prvo što se sjetim, a mogu povezati sa mojim prvim pravim koracima u filmu, jest njegova fenomenalna "Breza" (1967). Sve to može prosječno upućenog gledatelja nagnati da pogleda ovaj njegov film, čovjeka čiji kreativni život nije prestao umirovljenjem.

Drugi dio dana, podne bio je rezerviran za jedan nakoko nespojiv događaj. To su jučer započete filmske večeri kod Iure. Naime, jedan moj prijatelj, pasionirani filmofil srednje kategorije s dobrim kružnim lijevim, je u suradnji i uz odobravanje svojih kolega iz udruge e-STUDENT organizirao filmske večeri. Naravno, to samo mogu s odobravanjem dočekati i preporučiti da i drugi kolege sa zagrebačkog i ostalih sveučilišta posjete ovo večeri četvrtkom.
Jučer je na probnoj večeri, po mom tajnom izvoru iz udruge, bilo toliko zanimanje za film da se tražila vreća više za sjest. :)
Moram pohvaliti selektora s dobrim kružnim da je odabir filma THE CORPORATION odličan za početak jednog kvalitetnog filmskog druženja. Film je već bio prikazan na Human rights film festivalu u Zagrebu prije dvije godine i tada je pobrao brojne simpatije gledatelja. Dakle samo tako treba nastaviti jer ovakvih događanja nikad previše.
Eto da ne bi rekli da na jednom naoko suhoparnom fakultetu kao što je Pravni nema kulturno angažiranih i osjetljivih studenata.
Još bih jedino zamolio udrugu da objavi plan i program filmova koji će se prikazivati ili koji će biti ponuđeni na odabir filmofilima.:)

Post je objavljen 01.02.2007. u 21:35 sati.