Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

rezanci kardinale

rezanci kardinale
Da li je ovo izmislio neki kardinal, ili je pak to nekakvom talijanskom kardinalu napravljeno u čast nije poznato. Mene osobno učio ih je Franco, jedan od muževa moje poštovane gospođe majke. Franco je bio profesionalni krupije, iz Sanrema, i posao mu je zahtijevao da bude totalno odvojen od alkohola. Ipak kad bi si dozvoljavao trenutke uz prijatelje, pa i koju čašicu, volio je ove kardinale, jer je smatrao da su posebno dobra podloga za piće.
Upotrijebit ćemo vrlo široke rezance, tagliatelle, ili pak zelene rezance koji su također simfonija u ovom jelu. Druga važna stvar. U Itlaiji se za ovo jelo isključivo upotrebljava šunkerica, a ne šunka, no o tome raspravljati što je talijanska šunkerica, a što naša, uzaludno je trošenje vremena. Ipak kako se vremena mijenjaju, ako naiđete na neku privatnu šunkericu, neka je tanko izrežu i upotrijebite je rađe nego šunku.
Kuhajte tjesteninu, pa u međuvremenu narežite šunkericu ili šunku na kockice. Ocijedite rezance, pa u velikoj tavi rastopite na laganoj vatri maslac tako da ne posmeđi. Bacite kockice na maslac, pa ih samo jako dobro miješajući zagrijemo, dodamo rezance, ponovo sve dobro izmiješamo, dodamo kombinaciju vrhnja, miješamo da se sad još jedanput sve dobro zagrije, pa na samom kraju umiješamo parmezan. Bitno je da su rezanci "mokri" od vrhnja.
Moj dragi Franco na samom kraju, na stolu, ih je posipao svježe mljevenim crnim ili bijelim paprom. Baš zbog tog papra, tvrdio je da su odlična podloga za piće, tamo negdje iza ponoći. Vino je lagano bijelo ili pitki opol ili ružica.
(250 g tagliatella ili zelenih rezanaca, 150 g šunkerice, 2 žlice maslaca, 1,5-2 dl kombiniranog vrhnja, slatkog i kiselog, ili kiselog, 1-2 žlice parmezana, papar)

Post je objavljen 31.01.2007. u 23:34 sati.