Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

Još dva recepta za špagete....

špageti s voćem mora
Pod špagete "frutta di mare" također se nudi sve i svašta. Već po ponudi na tržnici gdje se mogu naći uglavnom samo dagnje i škampe, za razliku od Talijana gdje frutta di mare podrazumijeva najmanje desetak što školjki, rakova ili posebno pripremljenih riba, jasno je da ne možemo ni očekivati nešto posebno ni u ekskluzivnim restoranima, koji se naveliko hvale da jako dobro znaju što su špageti s voćem mora. Pred vama se nalazi napolitanski recept, iz jednog mogli bi nazvati prosječnog restorana. Na vama je da nabavite kamenice, Jakopove kapice i još neke dakonije, pa napravite nešto za sebe i ukućane, što ako ste Zagrepčanin garantirano nećete naći nekoliko stotina kilometara uokolo. Za ovo predivno jelo koje je dostatno samo za sebe preporučam jače bijelo dalmatinsko vino uz špagete i jače crno vino uz sir koji ćemo ponuditi kao desert. Salata ne ide, već posoljena rajčica s mozzarelom i maslinovim uljem kao hladno predjelo prije ovih božanskih špageta.
Prvo pripremimo luk, tako da ga prepržimo na maslinovom ulju 3-4 minute, nakon toga dodavši samljeven češnjak na pola minute, pa vino sve dok ono ne ispari cca 5 minuta. Tako pripremljen luk maknemo sa strane.
Špagete skuhamo "al dente" i ocijedimo. Dok nam se špageti kuhaju dodamo u pripremljeni luk oguljenu i narezanu rajčicu, tekućinu iz kamenica, koja je praktički more, inćune, koncentrat rajčice, suhi bosiljak, sol, origano, crni papar. Neka zakipi pa vatru smanjiti na ne prejaku srednju jačinu, nepokriveno, da se dobije gust umak. Dodati oljuštene repiće škampa, kamenice i očišćene Jakopove kapice izrezane na komade dužine oko 2 cm. Pokriti i uz miješanje kuhati 2-3 minute. Na samom kraju dodati svježi isjeckani peršin, špagete i obavezno odmah servirati.
(8 kamenica s vlastitom tekućinom, 225 g svježih Jakopovih kapica, 6 plosnatih fileta inćuna, 2 žlice maslinovog ulja, trećinu šalice luka, režanj češnjaka, pola šalice suhog bijelog vina, 285 g špageta, 4-5 pelata-rajčice ako je moguće svježa, žlicu koncentrata rajčice, 4 ml suhog bosiljka, 4 ml soli, pola žličice origana, malo papra, 450 g svježih škampi, 3 žlice peršina)
špageti "a la san Giovaniello"
Ako nemate školjke za prošli recept, siguran sam da ćete bar naći filete inćuna, a i to je dosta za ove vrlo ukusne, naše posljednje špagete, dragog nam svetog ovana.
U principu ove špagete su najbolje ako imamo zemljanu posudu , no i ako nemamo, nije problem, upotrijebit ćemo vatrostalnu ili neku drugu.
Dakle u posudu stavimo red oguljene zrele rajčice, pelata po mogućnosti, pa red izlomljenih na tri djela špageta. Dodamo sol, papar, maslinovo ulje, svježi bosiljak, razrezane masline na četvrtine i po koji filet inćuna. Ponovo red rajčica, pa red špageta sa svim začinima i inćunima, sve do kraja, tako da bude zadnji red rajčica. Važno je napomenuti da se špageti moraju kuhati uronjeni u umaku od rajčica. Ako rajčica nije dovoljno sočna, doliti ćemo juhe da špageti budu uronjeni, no to vidite tek nakon 1-2 minute pošto je posuda stavljena na vatru.
Posuda je poklopljena i na vatri cca 15 minuta da bi na kraju ostali špageti s malo gustog umaka. Ukrasiti suhim kaparama i poslužiti uz suho, bijelo vino.
(30 dag vrlo tankih špageta, po mogućnosti "Barilla no. 3", 750 g oguljenih rajčica, 10 crnih maslina, 6 fileta inćuna, žličicu kapara, 2 lista svježeg bosiljka, 4 žlice maslinovog ulja, sol, papar)


Post je objavljen 31.01.2007. u 22:34 sati.