Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Klimatske promjene: Ugasite svjetlo na pet minuta!

Naš poziv na akciju "Pet minuta mraka" imao je dobar medijski odjek. Danas je poprećen tekstovima u Večernjem i u Jutarnjem, dao sam izaj vu za Vjesnik pa će valjda sutra nešto objaviti, govorio sam za lokalni Radio Centar u Zadru i Radio Đakovo, a sutra u 9:40 govorimo dr.sc. Vladimir Lay i ja na Radio Sljemenu. (Lay je sociolog, inače također član Zelenih za Zagreb.)

Evo o čemu se radi:

Zeleni za Zagreb (uskoro: Zelena stranka Hrvatske) pozivaju sve građane Republike Hrvatske da se priključe globalnoj akciji protiv klimatskih promjena izazvanih ljudskim aktivnostima.
Obični građani mogu izraziti svoju solidarnosti i svoj apel na političare i biznismene tako, što će u četvrtak, 1. veljače na pet minuta, između 19:55 i 20:00, ugasiti sva svjetla u svojim kućama. Oni koji donose odluke moraju pojačati akcije da se izbjegne rastrošno trošenje energije. Tokom pet minuta dajmo planutu mali predah!
Ovu akciju organizirala je grupa okolišnih udruga iz Francuske, okupljena u Savez za planetu (L'Alliance pour la Planete).
Datum akcije je izabran stoga, što će na taj dan u Parizu bitii publikovani novi svjetski izvještaj o stanju klime, koji pripremaju stručnjaci okupljeni u Međunarodnoj poroti (panel) o klimatskim promjenama (IPCC). Prema najavama, izvještaj pokazuje da su promjene brže i scenariji budućnosti crnji nego što se ranije pretpostavljalo.


Greška u brzini: prvi dio izvješća bit će zapravo objavljen slijedeći dan, 2. veljače; a IPCC je točno prevedeno "međuvladina", ne "međunarodna" porota. Ako vas zanima njihov rad i publikacije, pogledajte njihovo mrežno sjedište.

Toliko za danas! Poslao sam popodne još jedno priopćenje, o drugoj temi, ali da ne davim svime odjednom!

Da, kad smo već kod medija, da dodam: zvali su me iz Vjesnika i da komentiram kako gradonačelnik otvara Zeleni otok u Zagrebu, nešto kao za ostavljanje raznih vrsta otpada. Svašta sam napričao - vidjet ćemo što će sutra biti objavljeno. Bilo je još toga, ali da ne davim…wave


Post je objavljen 31.01.2007. u 19:23 sati.