Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/artshow

Marketing

Video radovi i predavanje Daniela Mijica

Rijeka, MMC Palach - Galerija O.K.
U sklopu predstavljanja Akademije likovnih umjetnosti iz Stuttgarta u MMC Palach u Rijeci, u četvrtak, 1. veljače, kroz video dokumentaciju i predavanje predstavit će se njemački umjetnik Daniel Mijic. Izložba se otvara u 20 sati.


Radovi Daniela Mijica odnose se na iskustvo i pitanja koja proizlaze iz detaljnog promatranja vlastitog okruženja. Mijic je kipar kojeg ne zanima samo skulptura, već i video instalacije s elementima performansa. Vrlo često on sam glumi; njegovi video radovi nisu obzervacije s distance, jer Mijic je uključen i izložen vlastitom preslagivanju i instruiranju. Na taj način sebe suprotstavlja s vlastitim eksperimentalnim stvaranjem, a tijelo je u performansu najvažniji medij komunikacije estetskog iskustva.

To samo-izlaganje u određenim situacijama ne izbjegava grotesku ili beskrajni humor, a apsurdni scenariji često idu na njegov račun. No i promatraču, koji se na početku možda zabavlja, smijeh ipak zapne u grlu. Apsurd, ludost i provokacija kod Mijica ne završavaju sami po sebi, već su funkciji shvaćanja ljudskog stanja.

Istovremeno, Mijic je sve osim okrutno racionalan, on, često klaunovski, duboko osjeća skeptičnu i profinjenu kritiku klasičnih vrijednosti ljepote, dobrote i istine. Osobito se njegovi video radovi često doimaju poput edukativnih filmova koji potječu iz laboratorija komičnog profesora koji se bavi mračnim, apsurdnim studijama ponašanja. Mijic često radi na svakodnevnim situacijama, normama i konstrukcijama percepcije i interpretacije koje sa zadovoljstvom cizelira. Kroz apsurdne situacije, koje se mogu prometnuti u tragične, profinjeno besmislene, ali s jasnom filozofskom dubinom, bavi se razočaranjem u umjetnost.
Samo jedan primjer: katapultom čokoladne kolače baca u lice umjetniku koji ih pokušava posjeti. To se čini bezopasnim poput stripa, međutim 'killing me softly' (naslov rada iz 2002.) pokazuje da postoje i nježne smrti. Promjene Mijicevog izraza lica, koje kamera slijedi, otvorene su širokom spektru interpretacija: od slepstik groteske do scenarija mučenja. Umjetnik je sklon takvim ambivalentnim situacijama: sve je moguće, može biti ovako, ili potpuno različito.

Često se iza bezopasnog scenarija, u očigledno prekoračenim situacijama, skriva latentno nasilje, kao na primjeru videa 'nice to meet you' sa psima Rudijem i Franzom. Daniel Mijic, s kobasicama u obje ruke, ulazi u prostoriju gdje se nalaze dva psa. Nakon početnog oklijevanja, psi grizu ruku koja ih hrani – konverzija poslovice – ili se radi o ukusnoj ekstenziji udova. Nakon što Mijic napušta prizor ostavljajući ruke sa kobasicama iza sebe, počinje nesputana borba pasa oko mesa. Kad doslovno dođe do života i smrti, otvara se područje nezakonitog, jer Rudi i Franz odjednom zaboravljaju svoje dobro ponašanje i gotovo napadnu jedan drugog.

Razlog ovog posjeta je upoznavanje njemačkih umjetnika i kustosa s umjetničkim radom umjetnika okupljenih oko MMC-a, te uspostavljanje suradnje. Također će se tom prilikom razgovarati o namjeri prebacivanja izložbe '10 godina MMC-a – Work in progress', a koja bi se trebala održati u Stuttgartu, jesen 2007. Izložba '10 godina MMC-a - Work in progress' dio je ovogodišnjeg programa MMSU Rijeka i trebala bi biti otvorena u srpnju 2007. u zgradi Muzeja.Gosti će također posjetiti riječke umjetnike, MMSU i Akademiju primijenjenih umjetnosti.

Post je objavljen 31.01.2007. u 15:56 sati.