Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Vjeran Piršić gostuje u petak na SVID radiju

U petak na SVID radiju u 12 sati gostuje Vjeran Piršić predsjednik udruge Eko Kvarner.
Navedena udruga je osnovana 2002. godine, kada je, prema Piršićevom intervjuu danom Feralu Tribuneu, do žitelja Omišlja stigla vijest vijest da će njihov grad postati izvozna luka za rusku naftu. Odlučili su se boriti, stoga su organizirali ekološku udrugu koja je reagirala na ugovor Družba adria.
Udruga je skrenula pozornost javnosti i pridobila je na svoju stranu time što su isticali štetnost balastnih voda koje tankeri ispuštaju što štete eko sustavu Jadranskoga mora. Naime, prije nego što uzme naftu, tanker mora ispustiti već prethodno spomenutu balastnu vodu koju je, moguće, pokupio u nekom drugome moru koje sadržava mikro organizme koji ne postoje u Jadranu, a koji mogu uništiti eko sustav, budući da nemaju svojih prirodnih neprijatelja.
Radi što uspješnije borbe i spoznaje kako imaju veliku podršku javnosti koja ne mora ništa značiti ako njihove dvojbe i upozorenja ne stignu do političke elite, odlučili su se za direktnu komunikaciju s političarima. Naravno time su izazvali kontroverze i nezadovoljstvo jednoga dijela svoga članstva kada su u posljednjim predsjedničkim izborima podržali kandidaturu Jadranke Kosor. Za taj korak su se odlučili stoga što je Jadranka Kosor bila protiv projekta Družba Adrija dok je predsjednik Mesić, okružen jakim naftnim lobijem, branio navedeni projekt.
Piršić je mišljenja da je situacija u hrvatskoj politici pomalo čudna jer su stranke ljevice, koje bi programski i zapadnom tradicijom trebale gravitirati zelenom pokretu, bile za projekt Družba Adrija dok su stranke desnice sve redom izjasnile se kontra tog projekta.
Moglo bi se dakle ustvrditi da udruga Eko Kvarner nije niti lijevo, niti desno, već - ispred. Aktualne akcije zbog kojih je gospodin Piršić pozvan u emisiju tiču se niza projekata koji su planirani u PGŽ i Istarskoj županiji, odnosno:

1. izgradnja tvornice kamene vune Rockwool u Pićinu
2. termoelektrane Plomin
3. termoelektrane Urinj
4. rafinerije Urinj
5. LNG terminalu
6. izgradnja golf terena.

Iako je sama proizvodnja kamene vune vrlo riskanta za okoliš i zdravlje ljudi, odnosno iz tri dimnjaka će se sprovoditi emisija kancerogenih tvari i ostalih štenih tvari koje bi mogle uzrokovate kisele kiše što bi mogle zagaditi podzemne vode, a opasnost za okoliš je tim veća što se planira graditi blizu ekološki zaštićene zone parka prirode Učka. Još je veća opasnost od postavljanja svih tih tvornica, termoelektrana i LNG terminala na jedan mali teritorij poput PGŽ i Istre. Naime za sve navedene pogone su napravljene studije utjecaja na okoliš, ali nije predstavljena studija koliki će biti kumulativni efekt zagađenja, odnosno koliko će ti navedeni projekti zajedno štetiti okolišu. Budući da je prostor na kojemu se treba smjestiti Rockwool, termoelektrane, rafinerija i LNG terminal malen, članovi Eko Kvarnera strahuju da bi to moglo itekako štetiti okolišu i ljudskom zdravlju.
Stoga članovi udruge zahtjevaju studiju kumulativnog efekta i da studije utjecaja na okoliš budu što transparentnije, a to svakako nije slučaj sa studijom koja se tiče rekonstrukcije rafinerije u Urinju, budući je na Internetu postavljen samo sažetak iste. Također u EKO kvarneru drže da studiji prenaglašuju dobre strane investicija, dok su manjkavosti prikrivene, a neki bitni aspekti ostaju izostavljeni. Također studiji zamjeraju što bitni segmenti upotrabe predloženih tehnologija nisu objašnjeni, te nije dovoljno razrađen monitoring predloženih investicija.

Post je objavljen 31.01.2007. u 14:43 sati.