Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/druz

Marketing

Umijeće ratovanja

Postoji jedna mala knjiga kineskog generala Sun Tzua, napisana prije koju tisuču godina, a koja se zove umijeće ratovanja. Iako je zadnjih godina jako popularna i mnogi se vole hvaliti da su je pročitali i danas se pokazalo kako načela koja su u njoj jednostavno prikazana se ne primijenjuju. Danas smo izgubili utakmicu protiv Francuza u rukometu. Zasluženo. Utakmicu smo izgubili prije nego što smo ju počeli. Izgubili smo ju zbog nedovoljne pripremljenosti i očitog nedostatka trenera koji ima autoritet da vodi utakmicu, zbog pogrešne procjene i poštenja igrača koji su željeli pobijediti na način da pobjede sve. No za pobjedu, srce u junaka nije uvijek presudno.

Vratimo se par dana ranije na utakmicu protiv Španjolske. Utakmicu smo počeli pametno, odmarajući najbolje igrače, iako mi nije bilo jasno kojeg vraga je Petar Metličić bio u igri. Gubili smo, no u drugom poluvremenu smo krenuli s najboljima i pobijedili, iako nam to nije bilo oportuno. Svaka čast momcima na hrabrosti, no mislim da smo trebali biti pametniji i odigrati cijelu utakmicu s drugom momčadi. Da smo i pobijedili danas bi ako ništa drugo bili odmorniji. To je bila velika taktička greška, no i pokazatelj da Lino ne vuče konce ove ekipe.

Koji su to bitni faktori utjecali da izgubimo današnju utakmicu? Prije svega jer smo igrali protiv Francuza. Ekipe koja nam nikako ne leži i koja valjda jedina ima pozitivan skor s nama. Zašto nam ne leže. Ne leže nam zbog toga što igraju čvrstu obranu u sredini, upravo tamo gdje smo mi najjači. Ono što takva obrana i slučajno propusti, sjajno obrani njihov golman. No i mi imamo sličnu obranu i danas golmane koji su možda samo koju loptu manje obranili. Ono što je danas bila prevaga na njihovoj strani je bilo njihovo desno krilo Abalo koji nas je uništio. Protiv ovakvih obrana se može igrati samo kvalitetnim krilima ili brzim kombiniranjem u sredini. Francuzi su imali danas ovo prvo. Kaleb na lijevom krilu nije imao niti jednu šansu za gol, a Đomba je bio neprecizan. Kada smo mi konačno pokušali zaustaviti Abaloa ostala je rupa u sredini koju je iskoristio Karabatić i time je utakmica bila gotova. Ono što je i prije utakmice bila činjenica je to da su nam krila u lošoj formi. Drugi ključni faktori gubitka su umor i nervoza. U kombiniranju smo izgubili nekoliko ključnih lopti koje je Abalo pretvorio u pogotke, a nervoza u obrani je dovela do nepotrebnih isključenja. Slušao sam danas puno komentara o tome kako je kriv sustav natjecanja. Takvo razmišljanje je gubitničko. I drugi su imali isti sustav, trebalo je pametnije rasporediti snage. Jedna od po meni većih grešaka je nedovođenje Buntića ili sličnog na desnom vanjskom, koji je mogao odmoriti Peru Metličića u "malim utakmicama", ne narušavajući koncepciju igre. Pero je ključni čovjek ove momačadi i u obrani i napadu, a Buntić bi mogao odigrati njegovu ulogu lošije od njega, ali se ne bi previše mijenjao sustav igre. Nešto poput onoga što godinama radi Ajax u nogometu, traži igrače za sustav. Svaka čast mladičima poput Duvnjaka, ali mislim da je bolje da smo imali još nekog na Perinoj poziciji. Očita je bila pogreška i to što je Dominiković počeo igrati tek danas, a idealna je prilika bila za to je bila utakmica protiv Češke. Ionako veliki emotivac, danas nije bio koristan i nije se snašao. Zadnji razlog, koji je po meni najvažniji, je to da očito da je u ovom stručnom stožeru falila osoba koja bi imala funkciju Irfana Smaijlagića u Ateni i Portugalu. Falila nam je ta doza smirenosti koja bi bila protuteža Linovoj zapaljivosti.

Šteta što smo izgubili, jer smo s malo više razboritosti, a malo manje srca, mogli biti prvaci. Mislim da smo imali možda najjaču ekipu do sada, ali eto imamo najlošiji rezultat u zadnjih nekoliko godina. Nadam se da će shvatiti koliko je važno biti peti na ovom prvenstvu i otići na Olimpijske igre. Iako iskreno, skeptičan sam po tom pitanju. Naše momčadi se obično u ovakvim situacijama raspadnu, osim naravno legendarne 1998 i nogometa.

Da li ćemo se ikada promijeniti i pokušati naučiti nešto iz Umijeća ratovanja ili ćemo se opet žaliti na nepravdu, suce, sustav? Ima neke romantike u tim časnim porazima, ali mislim da je vrijeme da naučimo i pobjeđivati mudrošću i taktikom, ne isključivo srcem i tehnikom.


Post je objavljen 30.01.2007. u 23:06 sati.