Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/austria

Marketing

EU prijeti visokim kaznama

Dobro jutro. Ne stigoh prije, no evo da podijelim sa vama jednu veoma interesantnu informaciju.

Negdje prosle godine, u zimu, austrijski univerziteti su izglasali zakon/pravilo po kojem se prave kvote na medicinskim fakultetima. Prema tim kvotama, trebali su se zastititi austrijski studenti, odnosno trebalo je indirektno sprijeciti da skoro svi studenti budu studenti iz Njemacke i drugih stranih zemalja.

Kvote su govorile da 50% mjesta treba da pripadne Austrijancima, 45% EU studentima i 5% ostalima (mi smo u ostalima). Ako recimo na medicinski fakultet u Becu godisnje se upisuje 1500 studenata, sami mozete izracunati da samo 75 mjesta ostaje za sve studente izvan EU.

Prosle sedmice EU je ponistila tu odluku Austrije i njenih Univerziteta, dajuci im rok od dva mjeseca da se zale. Nakon dva mjeseca, isti ce morati platiti visoku kaznu, od 150.000 Eura mjesecno, za nepostivanje i neprovodjenje odluke najvisih organa EU-a.

U Austriji je, medju krugovima onih koji su donijeli takvu odluku, nastupila prava panika, jer kako sada ostati poseban. Govori se kako im je EU vise losega donijela nego dobroga, i eto kako ce svi studenti biti stranci, a ne Nijemci, i indirektno se stvara jos veca mrznja prema strancima, koja je posljednjih mjeseci ionako jaca nego prije.

Post je objavljen 30.01.2007. u 14:04 sati.