Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Špijuni navalili na blog


Blago rečeno, ostao sam zatečen vidjevši na Pollitika.com da su mi saborski zastupnik Dragutin Lesar i njegov sin Igor negativno ocijenili post o novim pritiscima iz SOA-e. Za očekivati bi bilo da će saborski zastupnik HNS-a, bivši sindikalni vođa i njegov sin nevladin aktivist podržati nezaposlenog novinara na udaru tajnih službi. Posebice stoga što su se oba Lesara raspisala o nedavnoj aferi sa sigurnosnim provjerama nevladinih aktivista kritizirajući "sve odgovorne za kršenje zakona". Ako ništa drugo ne znaju o meni, mogli su vidjeti na netu da sam i ja kao i nove žrtve SOA-e, još u ožujku 2005. nakon jednoipol mjesečne saborske istrage dobio identičan odgovor "POA (SOA) nije kršila zakon, ali vama su prekršena ustavom zajamčena ljudska prava".

Sve mi se čini da je Lesarove zasmetalo moje učestalo prozivanje predsjednika Stjepana Mesića i šefa SOA-e Tomislava Karamarka što se dade iščitati iz slijedećih komentara na Pollitici:

Primjerice, nakon što pročitate ovu uredbu (ili barem dijelove koje ću podebljati), pitam se kako tumačite mišljenje predsjednika Mesića o tome da je cijela provjera napravljena zakonito?

mrak, Ned, 28/01/2007 - 09:01.

I sada svi pa i Predsjednik RH tvrde da je sve po zakonu. Nije i ne može biti po zakonu koji jer prestao vrijediti.
Od prvog dana afere tražim samo jedno: obje Jadranke na detektor laži!


drlesar, Ned, 28/01/2007 - 09:59.

Moram priznati da me doista fascinira ta novootkrivena fascinacija poligrafom na kojeg se po novom prikapčaju preljubnici, zlostavljači žena, a evo mogli bi i državne dužnosnike. Nije mi jasno od kud dolazi ta moda, ali poligraf postoji od 1913. no u Hrvatskoj doživljava neku vrstu renesanse makar nema apsolunto nikakvu dokaznu vrijednost pa mi nije jasno što se supstantivno može postići time osim nekakve mini-predstave za javnost.

opinioiuris, Ned, 28/01/2007 - 17:55.

Ma zastupnik Lesar želi izbjeći ispitivanje odgovornosti Tomislava Karamarka, a time i predsjednika Stjepana Mesića zato skreće temu na detektor laži. Ako nalog nije bio zakonit, onda ga je šef SOA-e Tomislav Karamarko trebao odbiti.

45 Lines, Ned, 28/01/2007 - 19:47.

Ma daj. Stalno drugima nešto imputiraš. Da sam nešto želio izbjeći , onda bi šutio. Umjesto šutnje ponavljam moj stav:
Uredba ne vrijedi jer je donjeta po zakonu koji je prestao vrijediti, SOA ne smije po njoj postupati i SVI (jasno?) S V I koji su bili ukljičeni u ovaj skandal snose odgovornost. To je moj stav do eventualne odluke Ustavnog suda koji bi jedini MORAO ocjeniti ustavnost uredbe. NOVE NEMA, STARA NE POSTOJI ; NEMA OBRADA; PROVJERA!!! ŠTO JOŠ NE RAZUMIJEŠ ??????????????


drlesar, Pon, 29/01/2007 - 13:40.

Ne morate vikati zastupniče Lesar! Nismo u Saboru i nije vam Šeks isključio mikrofon. Dobro vidim. Mrak je postavio pitanje: kako tumačite mišljenje predsjednika Mesića o tome da je cijela provjera napravljena zakonito? Vi ste rekli da je stvar nezakonita, ali i da predsjednik Mesić tvrdi da je zakonita, a onda ste napisali da od prvog dana tvrdite da obje Jadranke trebaju na detektor laži. Dakle što ja tu stalno drugima imputiram? Priznajete da predsjednik Mesić nije u pravu, ali tražite detektor laži za Jadranke. Nit je detektor laži za nešto relevantan, niti su Jadranke poanta ove priče. Tajne službe su u nadležnosti predsjednika Mesića i on se njima više služi od Jadranki. Uostalom, on je zaslužan za to što je Karamarko šef SOA-e. Adresirali biste vi pitanje odgovornosti na Mesićevu adresu da je on kojim slučajem u HDZ-u, da zadnje nije bio član vaše stranke i tsl. :(

45 Lines, Pon, 29/01/2007 - 14:18.

A tko viče? Detektor te muči? Jedna Jadranka kaže da joj je druga naredila provjeru. Druga kaže da ova prva laže!!!! Ili za to nisi čuo??? A kako do istine? Skidanje noktiju? Elektrošokovi? Indukcijska struja? Sol u usta pa bez vode? Imaš li iskustva s time?

drlesar, 29/01/2007 - 22:33.


Zastupnik Dragutin Lesar se stvarno razgnjevio u zadnjem postu. Kao da implicira da se bojim poligrafa na koji bi me, valjda, trebalo staviti da bi se provjerile tvrdnje aleluje da sam bio suradnik Franje Tureka i za tu suradnju primao novac. I ne samo to, nego me pita imam li iskustva s inkvizicijskim metodama u pronalaženju istine.

Nema mi druge nego zaključiti da se zastupnik Lesar uključio u aktivnu obranu predsjednika Stjepana Mesića kojeg smatram najodgovornijim za manipulacije tajnim službama u proteklih sedam godina.

A ovom blogu nastavili su se upisi bivših/sadašnjih špijuna koji sad ne napadaju izravno mene, već moje kolege iz Novog lista s kojima sam nedavno bio u kontaktu vezano za priču o Karamarkovu zapošljavanju Lončarićeve kćeri, Petračeve kume, u SOA-i.

Napad na novinare Novog lista pokrenuo je comment preko vijesti o Anti Glavanu, bivšem vojnom policajcu koji je, i prema novom Nacionalu, avanzirao u SOA-i:

- Podvebšek je doveo Glavana iz vojne policije i odatle je sve krenulo. To je korov koji treba deratizirati. Obzirom da je Glavan Mesicev diletant, koji je bio drugi po hijerarhiji, odnosno prvi operativac, nije teško zaključit da je ponio nešto sa sobom, a time osigurao odstupnicu. Da je pravna država, odletio bi iz državnih službi čuvat ovce, a ovako čeka povratak ako neka lijeva koalicija dođe na vlast. Nije samo on u pripremi, ima ih još mnogo, a i onih koji su otišli pa ćemo ponovo gledat iste bisere. OA je bila državi balast, i sada su svi skupa u centraliziranoj službi, valjda po nalogu ''partnerskih'' službi, u čijim zemljama postoje nebrojene razne službe koje svaka radi svoj posao. Ta centralizacija je ujedno i uvjet, da bi nas bolje mogli kontrolirati EU-tanazirani pavijani sa zapada. Svi ONI imaju zategnutu žicu na nečijim jajcima, i ako je netko zategne, domino efekt će biti kao planina, a to se nikome od NJIH ne isplati, pa zato i jesu ovakvi, a NOVINARI pišu da bi psi lajali a karavane prolazile. (comment 29.01.2007. 23:26)

- @comment, nisam znao da je Podbevšek doveo Glavana iz Vojne policije, odnosno da sudionik akcije prebacivanje leševa iz Čepina u Rizvanušu, više ne radi u SOA-i. Znam i da je Glavan kao vojni policajac uzimao iskaz i od Maria Barišića 1999. Nije mi poznato da je blizak s Mesićem. (45 lines 29.01.2007. 23:58)

- Nažalost Glavan je još uvijek uhljebljen u toj instituciji, umjesto da su mu navukli prugasto odijelo, a to sa Mesićem, je lako odgonetnuti. Vidiš da junačinu nitko više ne spominje, pa čak ni prorežimski mediji. Isti k...c pisali ili ne, oni svi stoje na istom mjestu, a on čeka svoj trenutak. O tome tko je čiji i tko za koga dila, priča je za sebe. Tko je režirao aferu o novinarki? (comment 30.01.2007. 07:59)

komentari na post: Sumrak hrvatskog novinarstva (2)

- Ovim stihoklepcima iz N.L. doista treba pokazati da pišu gluposti, jer oni imaju smeće u kući. (comment 30.01.2007. 08:11)

komentar na post: Je li šef SOA-e prošao sigurnosnu provjeru obzirom na navode o rođačkim vezama sa šefom terorističke UDB-e?


- Pročitao sam mnoge gluposti u svezi ob. službi, ali ovdje ih je previše. Što je 45 lines trašio dozvolu za oružje u Brzovića, kad se dozvola traži na drugom mjestu? Brzović, Luburić & company, kretenčine su koje su trebale čuvat ovce a ne bavit se tako delikatnim poslom. U isto rangu, ali još veći telac je bio Podvebšek, čiji kadrovi i danas pune džepove za nerad iz državne blagajne, na račun poreznih obveznika. Ovo što je objavio N- List, obiluje nekim glupostima, koje netko točno usmjerava onako kako to KOS i UDBA rade, i lako su dokazivi. Što se N. List nije pohvalio kako u svojoj kući ima agenta Aida, pod pseudonimom ''Pelikan'' koji je pisao po diktatu iz Sarajeva? Interesantno zar ne? Mogao bih Ti ispravit mnoge ''zablude'' i zablude, iz tvojih rukopisa, no to ne kanim, jer bolje da ostaneš u svijetu svoje istine. Imaš i dobrih, dapače odličnih članaka,.. (comment 29.01.2007. 23:04)

- @comment, po savjetu Perice Juriča. Uopće nije očekivao da će ju dobiti. Na taj način je samo htio dati do znanja primatelju da je naoružan, pa bolje da on zauzda Suljića. A, i ako ga kojim slučajem tko upita zašto je nelegalno naoružan... P.S. O Perici Juriču, drugom prigodom. ;) (45 lines 29.01.2007. 23:48)

- Možeš imati četverocjevac, oni ne trzaju na oružje. Novi List je mesićevo glasilo, bez ikakve dvojbe. Pogledaj odakle su krenule neke orkestrirane ''afere''. Poznato mi je da je SOA utočište svega i svačega, ali pisati o nečemu što ne stoji, nije im na čast. Pominju neke osobe koje doista nemaju veze sa navedenim tvrdnjama. Žalosno. (comment 30.01.2007. 08:07)



Usporedimo još jednom commentove upise s viješću iz Nacionala:

Promaknut Ante Glavan

Ante Glavan, bivši zamjenik bivšeg ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka, napreduje i u novom ustroju SOA-e. Glavan je iz Centra SOA-e Zagreb, promaknut u upravu SOA-e na Kuniščaku iako je bio sudionik obavještajnih afera. Upravo je on glavni tvorac i nositelj skandalozne akcije obrade i saslušavanja novinarke Helene Puljiz, te izravni sudionik POA-ine obrade Predsjednika RH Stjepana Mesića i njegovih bliskih suradnika. Glavan se opravdavao kako o akciji uhođenja i prikupljanja “dokaza” protiv predsjednika Mesića ništa nije znao, u njoj ni sudjelovao, a kamoli je vodio, no demantiraju ga činjenice. Ante Glavan je osobno sastavljao kaznenu prijavu protiv Željka Bagića, bivšeg savjetnika predsjednika, i drugih.

Nacionalova redakcija, 29.01.2007.


Kome, prema Nacionalovom tekstu, smeta Ante Glavan? Željku Bagiću i drugima (Franji Tureku).

Kome, osim Tomislavu Karamarku i Damiru Lončariću, smeta što je Novi list objavio informaciju o zapošljavanju kćeri Petračeve kume u SOA-i? Željku Bagiću i drugima. Zašto? Zato što je Željko Bagić na svojim leđima ponio teret optužbi međunarodne zajednice da Ured Predsjednika (odnosno Stjepan Mesić) pomaže bjeguncima Anti Gotovini i Hrvoju Petraču:

Slučaj Gotovina moj je uspjeh

- Vratimo se na vaš mandat. Nije li angažman u slučaju Gotovina zapravo vaša najveća pogreška?

Ne. Mislim da sam tu jako dobro postupio.

- Pa su vaš savjetnik Bagić i njegov prijatelj Petrač završili na "crnoj listi"...

Bagić nije zbog toga na "crnoj listi".

- Zbog pomaganja Gotovini...

Ne, Bagić je održavao vezu s obitelji Petrač.

- Koja je u vezi s financijerima Ante Gotovine. Zar nije tako?

To mi ne znamo. Nisam vidio dokaze. Bagića terete, i ja to prihvaćam. Ali što je tu točno u pitanju, ne mogu reći. Sigurno je da nisam mogao u Uredu imati tajnika koji ne smije ući u Europu. To jednostavno nisam mogao. Ali, da se javi general Gotovina, ja bih i danas, kad imam ovo iskustvo, predložio isto. Opet bih rekao Haagu: razgovarajte s njim.

Stjepan Mesić u razgovoru za Globus, 15.10.2004.


- Mnogima je čudno zazvučalo vaše objašnjenje da je, koliko vi znate, jedina veza između Hrvoja Petrača i Željka Bagića činjenica da se njihova djeca poznaju. Znate li sad nešto više o tome?

To su dosta ozbiljna podmetanja.

- Pa to ste, prema onome što je izašlo u medijima, izjavili. Zar to nije točno?

Rekao sam da je to ono što ja znam o tome. Pitao sam Bagića, jer sam imao informacije da se sprema takva lista - popis ljudi koji neće biti dobrodošli u Europsku Uniju - te da se na njoj nalazi osoba iz moga Ureda. ...

- Duže vrijeme nagađa se da vas je Željko Bagić nečim ucjenjivao. Kako to komentirate?

A meni se opet čini da vi imate upravo zadatak postaviti ovakvo pitanje koje s činjenicama nema nikakve veze.

- Pitam vas ono što mi se čini važnim. Vi ne morate odgovoriti...

Ne, ne, ne, apsolutno, ja se slažem da me to možete pitati. Tvrdim vam da me on ne može niti želi ucjenjivati. Ta priča nema veze s činjenicama.

Igor Alboghetti u razgovoru sa Stjepanom Mesićem, Globus, 9.7.2004


Pogledajmo sad malo Informaciju POA-e o od 16. listopada 2003. o pozadini pisanja Novog lista u slučaju Gotovina, a koja je dostavljena državnom vrhu, ali i predmetnom Željku Bagiću, tada tajniku Mesićeva Ureda.:


U posljednjih nekoliko dana u pojedinim hrvatskim dnevnim listovima pojavilo se više članaka u kojima se u senzacionalističkom tonu provlači teza kako se umirovljeni general Ante Gotovina nalazi u Hrvatskoj te kako zbog manjeg operativnog zahvata koji mu je neophodan uskoro namjerava napustiti zemlju. Tu je vijest prvi objavio riječki «Novi list» u svom broju od 13. listopada, ali je i u sljedeća dva broja autor članka Boris Pavelić istoj tezi posvetio značajniji prostor, pri čemu kao izvor infonmacije navodi neimenovani izvor iz vrha državne vlasti koji nije član Vlade RH. Vijest su potom prenijeli još neki dnevni listovi, primjerice. «Slobodna Dalmacija», «Večernji list» i «Vjesnik»...

Osim toga, POA je kroz dosadašnje protuobavještajno istraživanje kanala kojima se različite informacije i dezinformacije dostavljaju MKSJ-u utvrdila da su diplomatski predstavnici BiH i SiCG u RH posebno zainteresirani za pitanje ratnih zločina i odnose
RH s MKSJ-om. Po tom je pitanju potvrđena suradnja između veleposlanika SiCG Milana Simurdića i BiH Zlatka Dizdarevića koji pak održava blisku vezu s glasnogovornicom haškog Tužiteljstva Florence Hannann. U tom kontekstu posebno je zanimljivo da je Dizdarević u prijateljskim odnosima s novinarom Pavelićem, tako da napise u «Novom listu» o «slučaju Gotovina» treba promatrati i u tom kontekstu.

Franjo Turek, POA, 45lines.peratovic.net


Comment je pisao da u Novom listu radi suradnik AID-a "Pelikan". AID je tajna služba iz Sarajeva. Zlatko Dizdarević, bivši veleposlanik BiH u RH, pisao je jedno vrijeme kolumnu u Novom listu (ne pratim offline izdanje, pa ne znam piše li je još). Nisam siguran tvrdi li comment za njega da je je "Pelikan" ili misli na nekog drugog, a zapravo je svejedno. Činjenica je da nitko nije sredio stanje u tajnim službama koje su se bavile novinarima i novinama, često plasirajući dezinformacije o njima. Da su iz tajnih službi iznošeni dokumenti kojima se kasnije manipuliralo. Da comment lažno napada Novi list da je Mesićeva tiskovina, isto kao što i lažno tvrdi da je Glavan Mesićev čovjek da bi zameo trag svome identitetu i napkostio Novom listu jer je potvrdio informaiju s 45 lines da je Tomislav Karamarko zaposlio kći Damira Lončarića, Petračevu kumu, u SOA-i.

Što vi mislite?



Post je objavljen 30.01.2007. u 13:49 sati.