Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcn

Marketing

Bestseler - osmo meso

Loše sam volje. Na pedeset tri dosadašnja autora, danas su mi u kaslić tresnula još dvadeset i četiri nova s četrdeset i jednom pričom. Dakle, masa. Pa sam odlučio malo pooštriti kriterije tako da će, po običaju, ovi možda bolji proći sigurno gore. Takav je život. Danas, dakle, nikome prolaz!

Prva autorica ne prolazi zato što je ni vrit ni mimo. Priče su joj posve u redu - Ljubav ide kroz želudac je zeru bolja od Pauka zato što ima dobar obrat koji nam je cijelo vrijeme bio uspješno skriven pred nosom - ali su u duši obje telesapunice, male katarze za svakodnevnu upotrebu bez većih literarnih vrijednosti.

Iduća autorica pada zato što piše stilske vježbe, fragmente bez zaključka (ili bez ikakvog zaključka koji bi meni nešto zaključio), skice ideje. Uz to joj, na te jadne dvije-tri kartice, ne uspijeva zapamtiti kako joj se zovu likovi pa se jedan, onaj iz Čari Meduze, malo zove Periša, a malo Preša, a drugi, onaj iz Elegije Sulpicije Kerintove, malo Kerint, a malo Kreont. Jednostavno slabo.

Treći autor ima jednu veliku (u mojim očima) manu: piše o piscima. To bi trebalo na jedno pedeset godina zakonom zabraniti jer je samodopadno i bilo kome osim drugih pisaca krajnje nezanimljivo. (Naravno, čita li danas itko domaću prozu osim drugih pisaca i potencijalnih pisaca? Vjerojatno ne.) Uz tu manu, autor ima i jednu veliku vrlinu: jako dobro piše o piscima. No, onda se završetci popiknu i padnu niz stepenice, a tako i ocjene za Just Do It i Kraj veka. Rekao bih šteta, ali danas sam zlovoljan i ni za koga me nije briga.

Koliko sam zlovoljan? Toliko da rušim čak i jedan SF - Instant nirvanu - zato što je zbrzano prepričana, iako nije baš posve loše zamišljena. Ali, nema milosti: bum! bum! Po jedan metak u svaku mutiranu glavu (a kad se autor oporavi neka pošalje priču za "Parsek" ili NoSF).

Tri i četrdeset pet ujutro. Možda bih trebao na spavanje, možda ću zorom biti bolje volje ... Pravila natječaja su ovdje), pišite što više, šaljite što više, ako ste se od prošle taktike nakotili, možda vas ova prorijedi. A vjerojatno si bilo kakav utjecaj samo umišljam. Bum!

(mcn)


Post je objavljen 29.01.2007. u 03:48 sati.