Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Koliko se jeftino može proizvoditi

Image Hosted by ImageShack.us


SAD, Kanada i Brazil su cijenovno najkonkurentniji proizvođači svinjskog mesa na svijetu.
Primjer jednog nezavisnog proizvođača u u brazilskoj državi Rio Grande do SUL gdje je cijena u odnosu na 2005. pala za 22%, s 1.11 $ kg/žive vage na 0.86 $ kg/ž.v (4,86kn). Taj pad cijene implicira tek pad profita te farme od približno pola mil.$!
Rusija je najveći uvoznik te brazilske svinjetine.
Zanimljivo je da brazilski resorni dužnosnici naglasak svojih aktivnosti usmjeravaju na popularizaciji potrošnje svinjetine baš u vlastitoj domovini gdje se daleko više konzumira govedina i piletina.

Image Hosted by ImageShack.us

Očit je veliki nesrazmjer europskih i inih svjetskih cijena mnogih prehrambenih proizvoda. Stoga je sasvim jasno zašto glas javnosti, trećih zemalja i WTO teže ka što većoj liberalizaciji svjetske trgovine.
Ipak, priča na gornjem primjeru nije sasvim dorečena. Mnogi upozoravaju na pozadinu brazilske poljprivredne uspješnosti. Spominju se novozasađena nepregledna polja GMO soje koja su zasađena na iskrčenim prašumskim područjima. U budućim WTO pregovorima će taj momenat biti zasigurno apostrofiran.

Image Hosted by ImageShack.us




U isto vrijeme svinje su i kod nas na vrlo niskoj cijeni. Dakako, ne možemo se porediti s Brazilom, ali ako znamo da su cijene uvoznih svinjskih polovica u trgovačkim centrima 19-30 kn/kg, onda se može ustvrditi da smo prilično konkurentni.
S obzirom da su seljački svinjci i dalje pretrpani neprodanim svinjama - pitam se, pitam...!?



Post je objavljen 28.01.2007. u 09:39 sati.