
Oni koji su došli na ovaj blog vođeni naslovom i zeljom da cuju nove informacije o nedavnim
događajima koji su zabiljezeni u medijima kako u BH tako i u RH, ostat će grdno razočarani.
A pravo im budi kad imaju bolesne umove koje zanimaju takve gluposti.
Naime citao sam u Dnevnom avazu a nocas u RTL vijestima spomenuli su protest udruzenja ugostitelja grada Sarajeva, zbog nedavnih vijesti o istarskoj udruzi za zbrinjavanje pasa lutalica i manijaku koji je pozvao udrugu na telefon zanimajuci se za mogucnosti nabavke vece kolicine pasa lutalica, navodno zbog njihove isporuke sarajevskim ćevabdžijama kao sirovinu za spravljanje ćevapa od pasa lutalica.
Haha ha.
RTL je prenio izvjesce policije RH koja je utvrdila putem tel. broja da je rijec o muskarcu iz Pazina koji je negirao bilo kakav razgovor s udrugom, i time su uklonjene sve sumnje te nije bilo osnova za daljnju istragu.
Ali prvobitna namjera je ostvarena i niko nije kriv. Bacena je sumnja na kvalitetu bosanskih cevapa.
Niko nije pomislio da je mozda zaista kupac planirao praviti cevape, mozda hrvatske cevape koje bi zagrebcani ili rijecani slatko mljackali. A da bi svaka sumnja bila otklonjena najlakse je bilo optuziti Bosance, pa ionako sva "grozota" dolazi od tamo.
Dobri poznavaoci bosanskih cevapa i prehrambenih navika Bosanaca ce jasno znati da je taj "scenario" mnogo vjerovatniji.
Nekoliko je razloga za to, kao prvo sarajevske cevape spravljaju uglavnom ugostitelji Bošnjaci koji iz religijiskih uvjerenja ne koriste "strv, krv, i svinjsko meso", ćevapi se spravljaju po dugogodišnjoj recepturi koja ne dozvoljava cak ni prevelik udio goveđeg mesa jer se razlika lako primjeti "na nepcu" a ljudska guzica je najveci kriticar.
Druga stvar tih dvadesetak pasa ne teze ni 200 kg a jedna sarajevska ćevabdžinica tu kolicinu mesa lako potrosi i za jedan dan.
Kontrola tranzita mesa preko granice je tako stroga da jedva na more prosvercamo koju jeftinu bosansku salamu a kamoli kamion pun uznemirenih pasa.
Trece, ne vidim ekonomsku opravdanost za takav poduhvat, jedna kravica se dobije za 3,5 KM po kg zive vage ili 15 kn, i da li se to moze usporediti s cjena 1kg cuke + marza pazinskog spekulanta + troskovi transporta do Sarajeva (puno kilometara i puno goriva) + troskovi mesara koji ce oderati tolike pse da bi po jednom dobio tek mozda 10 kg mesa i sve to da bi troskove spravljanja cevapa mozda malo smanjili, a cevape i nije tesko spraviti vec ih je prava umjetnost prodati Bosancima koji cevape bas i ne drze za naj jeftiniju hranu.
I tako dragi moji sve je to po meni jedna velika glupost, ali bit cu malo zlonamjeran i zapitat se
jel ono u Pazinu postoji mesna industrija i sta ono proizvodi? Hot dogs ili sta već?
Bosanski ćevap je poseban i svatko ko dođe da ga proba vidjet će da nema okus pasa
nego je pravo gurmansko iskustvo.
Post je objavljen 27.01.2007. u 19:11 sati.