Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

Naknad za medije CD - DVD

"Pa ljudi moji jeli to moguce ?" rekao bi nekada davno pok. Mladen Delic.
Pratim ovu temu vec neko vrijeme i kao bivsi muzicar i sadasnji recimo computer strucnjak, morao sam da napisem nekoliko recenica o tome.
Cijeli svijet se bori sa piraterijom audio i video materijala, ali kako se to radi kod nas toga nigdje nema.
Mi smo u Hrvatskoj a to je vec dobro poznato , veci katolici i od Pape Benedikta XVI, pa tako i po ovom pitanju.
Koliko to jos treba novaca nasim pjevacima i kako to neki sebe nazivaju "Umjetnicima" Hrvatske glazbene scene ? Citam danas clanak u Vecernjaku pisan o tome i naravno da popizdim. PROCITAJ SVE
Opce poznato je da nasi muzicari zaradju jako dobru lovu barem vecina. Prije nekoliko dana pisalo je kako zaradjuju neki od njih, pa tako recimo jedan Tony Cetinski uzima samo za noc 4000 €. Severina, Oliver i jos neki , samo za docek Nove Godine traze po 50 000 €. Koliko uzimaju Thompson, Skoro, Huljic to je tajna.
Pa pitam se ja koliko tim ljudima treba novaca ?
Prateci svjetsku muzicku scenu ali u svome poslu i Informaticke prilike, internet i razvoj situacije na tom polju, jednostavno pitam sam sebe neke stvari.
Koliko kostaju katalozi i reklame jednog Konzuma, Bille, Keruma, Getroa ??
Mislim da kostaju jako puno novaca. Nije li nosac zvuka ili taj jebeni CD isto reklama za promociju nekog pjevaca ?
Koliko Todoricev Konzum naplacuje kupcima svoje reklame i prospekte, kataloge ??? Naravno nista.
Pa sta ako neko kopira Skorin CD. On i tako zaradjuje na koncertima u Inozemstvu za koje vecinom i ne placa porez u Hrvatskoj ni on ni vecina drugih zvjezda i zvjezdica. Ali drzimo se DOMOLJUBLJA to ipak donosi dobru lovu zar ne ?
Ne zelim puno filozofirati o tome ali impresionirao me je prije jedno 2 godine jedan poznati FOLK pjevac (Kemal Malovcic ) Covjek koji je zaradio dosta novaca u tom poslu i izdao preko 30 CD i ploca. Danas zivi u Becu i kada je prije 2 godine napravio novi CD odmah ga je poklonio WEB stranicama koje nude MP3 i to besplatno.
Iako izgleda smjesno to je istina. Covjek je rekao da ionako zivi od tezgi pjevajuci po raznim zemljama svijeta a od CD nema velike zarade.
Nakon ovoga svega pitam se koliko to jos treba novaca nasim "DOMOLJUBIMA" ?
Neka naprave CD i neka ga poklone kao ovaj covjek za svoju reklamu, a ne da gule obicne ljude koji vole njihove pjesme i na koncertima, na Cd-ima, i na svaki moguci nacin.
Treba da vide svoj CD kao reklamu za svoje nove pjesme isto kao sto Konzum pravi svaki tjedan kataloge i reklame za svoje proizvode.
Internetsko kopiranje i raspodjelu raznih medija nije i nece nikada biti moguce zaustaviti u to sam uvjeren.
Dolaze nova vremena gdje ce se i ti nasi uzviseni Asovi , zvijezde i zvjezdice morati prilagotiti zahtjevima trzista i onima koji vole njihovu muziku a rade i zaradjuju posteno i za svoj trud dobiju jadne plate od kojih jedva prezivljavaju. Treba li ih jos vise kazniti uvodjenjem naknade za prenosne medije (CD, DVD..) tako da ovi imaju jos vise i jos ih na kraju nagraditi i sa umjetnickim mirovinama od novaca poreznih obveznika ???



Post je objavljen 26.01.2007. u 17:11 sati.