Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

Domaća zadaća

Zvone me ljubazno pozvao, ja sam malo razmislio, pitao sam se mogu li ja to, pa evo: pet stvari iz mog najdragocjenijeg izloga br.1.

1. Knjige. Kad sam bio mali čitao sam sve: od natuknica u albumu Životinjsko carstvo, preko crtanih, do "pisanih" romana. Tamo sam otkrio Vajata Erpa, Doka Holideja i jedinog, neponovljivog Luna, Kralja ponoći (od Frederika Eštona iz Novog Sada). Kasnije sam čitao nekad više, nekad manje. Sad opet više. Trenutno, Jonathan Safran Foer: Extremely loud and incredibly close. To bi vam se moglo svidjeti, jedino, pretužno je (otprilike kao Adrian Mole u dobi 9 g. s osobnim tragičnim iskustvom od 9/11).
Evo kako danas izgleda mojih Top 5 u tri lige, abecednim redom.
Mali: Broszkiewicz: Velika, veća, najveća, Kušan: Lažeš Melita, May: Winettou, Molnar: Junaci Pavlove ulice te Enciklopedija Svijet oko nas.
Odrasli: Bulgakov: Majstor i Margarita, Dostojevski: Idiot, Hašek: Doživljaji dobrog vojaka Švejka, Marquez: Sto godina samoće, Yourcenar: Hadrijanovi memoari.
Domaći: Baretić: Osmi povjerenik, Jergović: Sarajevski Marlboro, Karakaš: Kino Lika, Pavičić: kolumne, kritike, eseji, Tomić: Što je muškarac bez brkova.

2. Cres. Tu vam sad ne mogu objašnjavati sve o Cresu i Cresanima. Umjesto toga, evo vam par fotografija mog prijatelja Ogija. Možda Ogija nagovorim da vam pokaže sve svoje fotke.











3. Kad sam bio mali volio sam i festivale. Na žalost, festivali su propali. Ja mislim da je to zato što više nema pjevača jer svi odmah hoće biti selebritiz. San Remo još uvijek nastojim gledati, ili barem slušati.

4. Hrana. Mogu nabavljati namirnice, mogu biti mali od kužine, mogu biti šef, mogu ništa od toga nego samo jesti – sve mi je podjednako dobro. U stvari mi je najdraže kad Ljubica i ja kuhamo zajedno. Ja onda samo pomažem: gulim, čistim, sjeckam i sl. ali to mi je super jer je ona moj idol u kuhanju i to mi je kao da Zidaneu vraćam lopte u igralište.
Još nešto imam za priznati: od svih jela koja sam probao i koja nisam probao najviše volim pohane šnicle. Možda vam ovo prostodušno priznanje budi skepsu prema istančanosti moga ukusa, ali što mogu kad su mi pohani šnicli draži od reputacije. I kad smo već kod toga, ne pokušavajte me zavaravati s pohanim tikvicama, sunčanicama, sojom ili čime već. Unutra moraju biti šnicli. Svinjski.

5. Matematika – jer ovo je ipak euklid.blog.hr. Tu opet imamo problem jer sad ne mogu niti o tome u detalje. Najbolje bi bilo da i sami zavolite matematiku. Evo za početak, malo o brojevima: ovdje je o ribolovu u Bibliji, a ovdje je obrazovni filmić o množenju kojeg mi ga je poslao moj prijatelj Tac.
Ako krenete zavoliti matematiku bilo bi dobro da nađete nekog lokalnog vodiča koji će vam pomoći u kriznim trenucima, savjetom i drugačije. Naravno, ako ste čitali Čapekovu Doktorsku bajku onda znate da u potrazi za pravim ekspertom morate imati i malo sreće. Plus, kako je rekao jedan vrlo veliki ekspert, "everything should be made as simple as possible, but not simpler".

Eto.
ne znam hoći li imati efekta, ali volio bih da isto sada učine aparatczyk, El Brujo, nažigač, nesvrstani i pulicer.


Post je objavljen 25.01.2007. u 23:17 sati.