Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zalud

Marketing

Lavanda

Lavanda nije samo biljka bogate prošlosti već i biljka svijetle budućnosti.
Povijest

Već više od 2000 tisuća godina lavanda ukrašava mnoge vrtove svijeta. Od rimskih vremena do danas lavanda je donijela razna bogatstva; od cvijeta i parfema do poznatih ljekovitih svojstava i aromaterapije. Pretpostavlja se da je riječ lavanda izvedenica od latinske riječi lavare koja znači: prati, budući da su Rimljani imali naviku svoje kupke obogaćivati lavandom. Trošili su mnogo novca na ritualne obrede sa lavandom, te losione od lavande u javnim kupeljima. Također su koristili sušenu lavandu kod religijskih obreda, te kod poroda djece.

I stari Grci su mnogo poštivali lavandu, no više su je koristili u medicinske svrhe. Grčki liječnik i botaničar Dioscorides uvidio je i njezine prednosti kao laksativa i stimulansa kod problema s disanjem.U srednjem vijeku su redovnici bili ti koji su imali i čuvali znanje o biljnoj medicini. Mnogi samostani tog doba su uzgajali razne ljekovite biljke, među kojima i lavandu. Lavanda je tako oduvijek bila važna za biljnu medicinu. Služila je u ublažavanju mnogih bolesti, tako da su mnoge njene prednosti dokazane i u modernim znanstvenim testiranjima.

Lavanda je tijekom londonske kuge u 18. stoljeću korištena kao zaštita od infekcije tako da su je ljudi stavljali na nos i na taj način disali. Lavandino ulje je široko bilo u upotrebi tijekom oba svjetska rata u 20. st. U nedostatku ostalih lijekova i opreme ona je korištena u previjanju rana da spriječi infekcije, i za ublažavanje boli.

Ljekovitost
Ulje lavande je idealna prva pomoć. Ono ima isto djelovanje kao alkohol, ali ne peče! Lavanda potiče regeneraciju tkiva, a povrh svega divno miriše...

Akne, masna koža, dermatitis, cistitis, psorijaza, ekcemi, atletsko stopalo, alergije, astma, bronhitis, upala grla, infekcije usne šupljine, kašalj, upala sinusa, konjuktivitis, migrena, glavobolja, modrice, opekotine, posjekotine, uznemirenost, depresija, stres, hipertenzija, bol u uhu, neugodan zadah, teškoce sa probavom. Lavanda u vidu obloga odlicno ublazava opekotine i rane, jer ima snažno antiseptičko djelovanje.

Brojna ispitivanja potvrđuju da lavanda ima umirujuće djelovanje na nervni sustav. Stoga je vrlo korisno, blago sredstvo protiv nemira i anksioznosti. Čak je, prema nekim tvrdnjama, eterično ulje lavande gotovo jednako učinkovito kao i blaži lijekovi protiv nesanice. Zbog toga su se, u narodu, u jastuke za spavanje dodavali i cvjetovi lavande, kako bi svojim aromatičnim mirisom uvodili u san. Eterično ulje lavande se u aromaterapiji koristi protiv glavobolje i depresije. Par kapi ulja se stavi u posudu vruće vode i ljekovite pare se udišu. Inhaliranje ovog eteričnog ulja djeluje kao tonik za cijeli organizam, osvježava i umanjuje iscrpljenost.
Konzumiranje čaja od lavande ili kapi koje sadrže ekstrakt biljke, može pomoći kod tegoba u probavnom sustavu, kao što su prekomjerno lučenje želučane kiseline, bolovi u trbuhu i nadutost. Lavanda opušta mišiće, te na taj način ublažava grčeve, zahvaljujući djelovanju glavnog sastojka eteričnog ulja – linalolu.
Eterično ulje lavande je jedno od rijetkih eteričnih ulja koje se može nerazrijeđeno nanositi na kožu. Ipak ga je, već i zbog lakše aplikacije, bolje razrijediti sa malom količinom nekog biljnog ulja, kao što je npr. bademovo, maslinovo ili jojobino ulje. Čest je sastojak pripravaka kojima se tretiraju određene kožne bolesti, kao što su ekcemi, akne, manje rane i opekotine, jer dezinficira kožu, djeluje protuupalno, ubrzava zacjeljivanje rana, te regeneraciju kože. Za mnoga eterična ulja je karakteristično djelovanje protiv bakterija i gljivica, pa je tako i eterično ulje lavande korisno sredstvo za prevenciju, ali i kao pomoć u terapiji bakterijskih i gljivičnih infekcija kože. Može se također koristiti i za masažu, kod bolnih mišića i reumatskih bolova, jer poboljšava cirkulaciju krvi u području tijela na koje je naneseno, opušta mišiće i ublažava osjećaj boli.
Eterično ulje lavande je i vrlo poželjan dodatak kupkama. Čak je i samo ime biljke izvedeno iz latinske riječi «lavare» koja znači «prati». Ekstrakt lavande su još stari Rimljani dodavali kupkama kojima su poticali zacjeljivanje rana i stimulirali obnovu kože.
Ne smijemo zaboraviti niti na djelovanje ovog eteričnog ulja kao sredstva koje svojim mirisom odbija insekte. Pa će tako, vrećica sa osušenim cvjetovima lavande, osigurati ugodan miris u ormarima, ali i štititi odjeću od moljaca.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 25.01.2007. u 20:05 sati.