Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

'Presvlačenje naslovnica'



Davno je bilo kada sam vas upoznao s Anagramom, pa bi red bio da vas podsjetim - radi se o projektu pokrenutom na web stranicama Zagrebačke slavističke škole koji okuplja autorske tekstove (stranih slavista, domaćih jezikoslovaca, književnih znanstvenika, kulturologa, kritičara, studenata i dr.) koji tematiziraju pojedine segmente hrvatskoga jezika, književnosti i kulture, s ciljem prerastanja u svojevrsnu elektroničku biblioteku biranih tekstova.

Anagram je nedavno osvježen novim tekstovima a jedan od najzanimljivijih svakako je rad Maše Kolanović 'Presvlačenje naslovnica'.
U svom tekstu autorica se bavi vizualnim identitetom knjiga, odnosno lingvističkim i ikoničkim porukama naslovnica knjiga, analizirajući u kojoj mjeri dizajn naslovnice knjige motivira potencijalnog čitatelja na posezanje za knjigom, ali i u kojoj mjeri naslovnica knjige oblikuje značenje teksta iste te knjige. Maja Kosanović svoju analizu temelji na naslovnicama romana Dubravke Ugrešić 'Štefica Cvek u raljama života' , kako domaćih, tako i inozemnih izdanja te knjige.

Ovaj izvanredan tekst dostupan je na ovome linku i svakako ga pročitajte!





Post je objavljen 26.01.2007. u 07:36 sati.