Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Tuđman se vozio u ukradenim BMW-ima


Zbog ove naslovnice Globus se prodao u 50.000 primjeraka više, a ja nisam dobio ni kune bonusa


Do redakcije "Globusa" došao je dokument Ministarstva obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne iz svibnja 1994. koji razotkriva dosad najveću političko-kriminalnu aferu u koju su, navodno, umiješani visoki dužnosnici HDZ-a BiH, ali i najviše državne ustanove RH.
Dokument što u zaglavlju ima oznaku Ministarstva obrane HR HB, Sektor opskrbe, nabave i proizvodnje, s datumom 24. svibnja 1994., ima jedanaest stranica.
To je interni dokument koji je napravljen u fazi kad se pokušavala napraviti svojevrsna inventura svih nekretnina i pokretnina Republike Herceg-Bosne, koja je tada još funkcionirala. U njegovu su se autentičnost Globusovi novinari uvjerili na nekoliko mjerodavnih adresa na području Federacije BiH, ali i Republike Hrvatske.
Riječ je o izvještaju Komisije MO HR HB kojim se potvrđuje da je to ministarstvo na crnom tržistu kupilo 239 motornih vozila, za svoje potrebe, ali iza potrebe Ministarstva obrane RH, za što je, po"Globusovu" zbroju pojedinačnih stavki, ukupno odvojeno 2,390.120 DEM.
Ovim se otkriva da se šverc ukradenih automobila,o kojem se dosad pisalo samo na osnovi indicija i za koji su se teretili samo pojedinci (slučaj zapovjednika 73. bojne Vojne policije MORH-a Željka Maglova), zbivao pod okriljem najviših organa bivše paradržave HR HB, ali da su u njega, barem posredno, bile uključene i visoke institucije RH...


Željko Peratović, Globus, 17. srpnja 1998.


Razglaba danas T-Zombix pesimistički o slobodi izražavanja linkajući na vijest o prodaji Ferala EPH-u. Podsjetilo me to na citirani tekst u "Globusu" (EPH se baš zahuktao s Jutarnjim listom). Ne samo da nisam dobio nikakvu premiju za nagli skok Globusove tiraže nego sam bio izložen i pritiscima unutar redakcije.
Kolega Gordan Malić me napao da što nisam njega obavijestio da ću pisati ovaj tekst, da je on dobar s Antom Jelavićem i da sam preko njega mogao provjeriti autentičnost infromacija. Sva sreća da sam znao za tadašnje Malićeve veze s Jelavićem, pa sam upravo od njega skrivao da radim na ovom tekstu.
No to ne znači da prije objavljivanja nisam zvao Jelavića.
Malić je tvrdio da je riječ o podmetanju Krešimira Zubaka i njegove struje koja se odvojila iz HDZ-a BiH i osnovala NHI. Otputovao je u Mostar i ubrzo je Globus objavio tekst o nekoj video kaseti koja je trebala kompromitirati Zubaka da je 1992. polagao prisegu Armiji BiH. Jasno da Zubak nije polagao prisegu Armiji BiH, već je 1992. kao stanovnik Doboja, pristupio TO BiH. Armija BiH u to vrijeme nije ni postojala.
Tadašnji vlasnik EPH Ninoslav Pavić još je bio osjetljiv na pritiske hercegovačke političko-poslovne strukture u RH, pa je Malić mogao mijenjati njihove rogove za svijeće.
Prošle sam godine u Sarajevu čuo da je mostarski fratar Ivan Tolj, česta meta komentara Dragog Bloga, u to doba bio blizak Krešimiru Zubaku, ali i njemačkom veleposlanstvu u BiH, spojio Ninoslava Pavića sa čelnicima WAZ-a i tako mu omogućio da olabavi čvrsti zagrljaj hercegovačkog lobija.
Gordan Malić je kasnije zaratio sa svojim bivšim prijateljima, pa je mučno zvučalo kada mu je Ante Jelavić gostujući kod Aleksandra Stankovića na HTV-u 2000/2001, gledajući mu u oči prigovorio da su nekad blisko surađivali, a sad ga napada.
Da, Zombix, ja danas od svog pisanja ne mogu plaćati račune. Bedinam dijete, a računima se bavi supruga.


Post je objavljen 24.01.2007. u 18:40 sati.