Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zumek

Marketing

Pivoljupci!!!

evo onaj popis koji vam dugujem:
sad su slova C, D i Đ

C
Champagner - Weizenbier zakonski dopušten naziv za bezalkoholno pšenično pivo u Austriji, zabranjen u Njemačkoj, gdje ga zamjenjuje naziv Kristall - Weizenbier.
Christmas Beer (božićno pivo) - tamno, gusto i prilično jako pivo koje se u Velikoj Britaniji proizvodi za belgijsko tržište. U drugim se zemljama također proizvodi Božićno pivo. U Njemačkoj se naziva Weihnachtbier i nije tamno.
Cream Ale - u SAD-u uobičajen naziv za vrlo svijetlo i lagano ale pivo, često "prerezano" (pomiješano) s lager pivom. Sadržava oko 4,75% alkohola.
Crveno pivo - vidi: Rotes Bier

--------------------------------------------------------------------------------
D
Dampfbier (parno pivo) - njemačko nepasterizirano pivo gornjeg vrenja s okusom po voću, svijetlocrvene boje i osebujna mirisa koji podsjeća na vaniliju. Za hmeljenje se rabi samo hmelj iz područja Hallertau/Bavarska.
Dark Ale (tamno pivo) - englesko pivo, najčešće tamnosmeđe boje i okusa po karameli. Tamni ale, kao i svijetlosmedi ale (Mild Ale) sadržavaju oko 3,5% alkohola. Osnovna boja podsjeća na Brown ale (smeđi ale).
Dimljeno pivo - vidi: Rauchenbier
Dreher Anton - austrijski pivar koji je 1840. godine kreirao bečki tip piva donjeg vrenja, preteču današnjih lager piva. Godine 1868. osnovao je pivovaru u Trstu, a 1974. Dreher Konzern je pripao nizozemskom Heinekenu, engleskom Whitbreadu i Company PLC.
Doppelbock (dvostruko Jarac pivo)njemačko pivo donjeg vrenja, s masenim udjelom ekstrakta od najmanje 18% u sladovini, te 5,7 - 7,5% alkohola u pivu. Doppelbock je svijetlo ili tamno, jako pivo s osobitim sladnim okusom.
Dortmundski postupak (Dortmundsko pivo) - postupak po kojem se proizvode piva s predikatom Export, iako se piju najviše u Dortmundu. Sladovina se proizvodi od vode velike karbonatne i nekarbonatne tvrdoće, te munchenskog slada. Ukomljava se s dvije komine. Sladovina ima oko 13,5% ekstrakta, ali dosta nefermentabilnih šećera, pa pivo sadržava do 5,5% alkohola. Boja mu je zlatnožuta (oko 10,5 EBC-jedinica), a gorčina umjerena. Ima manje izraženu hmeljnu aromu nego plzensko pivo, suho je i punije od munchenskog i najčešće nešto jače od oba piva. Odležava najmanje tri mjeseca, što sasvim odgovara njegovu predikatu Export. Izvan Njemačke je poznato pod imenom Dort.
Dry Stout - vrsta tamnog piva gornjeg vrenja tipa Stout. Najbolja se piva te vrste proizvode u Irskoj. Odmah se prepoznaju po baršunastocrnoj boji i kremastoj pjeni. Boja i sladni okus mu potječu od prženog ječma. Izvanredno se slaže s mesom jastoga i kamenica. Glasoviti Guinness pripada tom tipu piva.
Dunkles Bier (tamno pivo) - ime kojim se označuje samo boja piva, dok je koncentracija ekstrakta u sladovini, odnosno alkohola u pivu različita, ovisno o vrsti. Često se njime naziva i tamno lager pivo proizvedeno munchenskim postupkom.
Dünnbier (slabo/lako pivo) - naziv za slabo alkoholno ili bezalkoholno pivo u Njemačkoj (0,5 - 1,5%). Većinom se proizvodi u malim gradskim pivovarama.

--------------------------------------------------------------------------------
Đ
Đumbirovo pivo (Gingerbeer) pjenušavo slabo alkoholno piće od šećera i đumbira. U Engleskoj se priređivalo ljeti kao osvježavajuće piće od 10 - 20%-tne otopine šećera. Za vrijeme prohibicije u SAD-u su se pile različite vrste đumbirovih napitaka zasićenih ugljičnom kiselinom, kao Gingerale ili Gingerbeer. Ta pića nisu smjela sadržavati više od 0,5% alkohola.



Post je objavljen 23.01.2007. u 21:50 sati.