Rajcica-jedna od najrasirenijih polj.kultura,koristi se kuhana,svjeza,konzervirana,u svim mogucim oblicima...
MORFOLOGIJA
KORIJEN-tanak i razgranat
STABLJIKA-promjera 2-4 cm,pri dnu odrvenjela,a pri vrhu zeljasta,visine 60-70 cm
LIST-nalazi se na dugoj peteljci,urezan je i nazubljen,kod nekih sorti mogu se naci i dlacice...
CVIJET-dvospolan,5-6 lapova i latica zute boje,prasnici su srasli i okruzuju tucak-uglavnom je zastupljena samooplodnja
PLOD-boba crvene boje,moze biti razl.boja,crvene,narancaste,zute,bijele,zelene...
SJEME-sitno,bijelo,dlakavo,nepravilnog oblika...
AGROTEHNIKA
OBRADA TLA-pocinje u jesen dubokom obradom,oranjem-u proljece-tanjuranje
GNOJIDBA-500kg/ha NPK 5:20:30
UZGOJ-uzgaja se tokom cijele godine
ZANIMLJIVOST
-La Tomatina je veliki festival u Spanjolskom gradu Bundu,koji se odrzava u 8.mjesecu.Ljudi se gadaju rajcicama...
-Zelene rajcice su otrovne jel sadrze SOLANIN koji se zrenjem razgraduje
-Najteza rajcica je 3,5kg