Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorkovidovic

Marketing

In Memoriam dr. Ivo Maroević

Zauzeti sami sobom ili onima koje nam mediji dnevno podmeću kao važne i značajne, npr. manekenke, sponzoruše, trećerazredne nogometaše, sitne politikante, tajkune i lopove svih kalibara, narkodilere, narodnjačke zvijezde i slično, bez ikakve ostajemo recepcije o ljudima koji doista u svojim životima nešto rade, stvaraju i time obogaćuju ovu zemlju i ovaj narod. tako se bojim da će bez ikakve reakcije proći jedna mala vijest, negdje u dnu nekih novina, koju sam slučajno primijetio: Umro je dr. Ivo Maroević. Na veliku žalost i veliki ili najveći broj Siščana, pa i onih obrazovanih nemaju pojma o tome ni tko je Ivo Maroević, niti u kakvoj su vezi on i Sisak. Pa eto, ovaj mali post neka bude moj posljednji pozdrav čovjeku koji je došavši u Sisak, prepoznao u njemu vrijednost, kao malo tko prije i poslije njega, koji je o Sisku i njegovoj graditeljskoj baštini napravio svoju doktorsku disertaciju, snimio i obradio gotovo svaku kuću u centru i iz čije objektivne studije izbija i nevjerojatna toplina i privrženost geadu Sisku. Njegova je biografija fascinantna, kao i njegov opus od 12 knjiga, preko četristo radova, brojna članstva...
Poštovanom profesoru kao Siščanin iskazujem poštovanje i skidam kapu.

Rođen 1.10. 1937. Stari Grad (Hvar). Diplomirao povijest umjetnosti i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 1971. doktorat znanosti iz povijesti umjetnosti pod naslovom "Sisak - grad i graditeljstvo".

Radio kao profesor u osnovnim školama do 1965. god. Kao kustos i konzervator u Muzeju Sisak do 1969. god. Od 1969. do 1983. god konzervator, voditelj Odjela za dokumentaciju, savjetnik i ravnatelj u Restauratorskom zavodu Hrvatske. Od 1983. god. je profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti i za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

1986. osniva Katedru za muzeologiju i pokreće dodiplomski studij muzeologije na Filozofskog fakultetu. Kao profesor sudjeluje na postdiplomskom studiju muzelogije od 1975. god., zaštite graditeljskog nasljeđa u Splitu od 1983. god., i "Kultura istočne obale Jadrana" u Dubrovniku od 1983. god. Radio je u mnogim odborima, radnim grupama i komisijama za zaštitu spomenika kulture i rješavanje pojedinih muzeoloških problema.

Član je Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske od 1963. i Društva konzervatora Hrvatske od 1965.

Sudjelovao na brojnim (više od 50) međunarodnim skupovima s referatima o hrvatskoj kulturnoj baštini, o teorijskim problemima zaštite spomenika kulture i muzeologije kao i na brojnim tematskim savjetovanjima u zemlji iz područja zaštite spomenika kulture, muzeologije, povijesti umjetnosti, urbanizma i arhitekture.

Uz knjige objavio je preko 300 znanstvenih i stručnih radova. Recenzirao je mnoge knjige i znanstvene projekte. Za svoj rad dobio je 1975. god. priznanje i plaketu Saveza društava konzervatora Jugoslavije i nagradu "Božidar Adžija" za istaknuti znanstveni rad, a 1999. Nagradu grada Zagreba za knjigu "Introduction to museology - the European Approach".

Radovi:

Sisak, grad i graditeljstvo, Matica Hrvatska, Muzej Sisak, Sisak, 1970.
Kristalna kocka vedrine, Matica Hrvatska, Sisak, 1998.
Sadašnjost baštine, Društvo povjesničara umjetnosti SR Hrvatske, Zagreb, 1986.
Uvod u muzeologiju, Zavod za informacijske studije Filozofskog fakulteta, Zagreb, 1993. / Introduction to Museology - the European Approach, Verlag Dr. C. Mueller-Straten, Muenchen, 1998.
Rat i baština u prostoru Hrvatske / Krieg und Kulturerbe im Raum Kroatien, Matica Hrvatska, Petrinja, 1995.
Zagreb njim samim, Durieux, Zagreb, 1999.
Konzervatorsko novo iverje, Matica Hrvatska, Petrinja, 2000.
Kronika zagrebačke arhitekture 1980-1990, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb, 2002.

Sudjelovanje na projektima:

"Očuvanje i komuniciranje kulturne baštine"

Sudjelovanje u nastavi:

Muzeologija
Zaštita kulturne baštine
Povijest gradogradnje i arhitektire 19. i 20. stoljeća

Članstva:

ICOM, Međunarodni savjet za muzeje - u okviru UNESCO-a
AHF, Arbeitskreis fuer Hausforschung, Njemačka
Union of Museologists, Njemačka


Post je objavljen 21.01.2007. u 23:47 sati.