Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Bivši hrvatski logoraši objavili dokumentaciju o ratnoj prošlosti ministarskog kandidata

Prema podacima udruge logoraša na prostoru bugojanske općine bilo je ukupno 53 logora i mjesta zatočenja


Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH uputila je državnoj Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) dopis s dokumentacijom o ratnoj prošlosti bošnjačkog kandidata za državnog ministra obrane Selme Cikotića u kojoj se ističe da je zapovjedio zarobljavanje 470 pripadnika HVO-a te više od 1200 bugojanskih civila od kojih je njih 106 ubijeno.
"Neki ovaj izbor nazivaju skandaloznim, drugi ga ocjenjuju neozbiljnim. Za mene je tragičan"
, rekao je u subotu predsjednik Udruge logoraša Mirko Zelenika.
Uz to, prema Udruzi, Cikotić ne ispunjava niti formalne uvjete za imenovanje budući nije proteklo tri godine od napuštanja vojne službe. Cikotić je prinudno umirovljen na intervenciju Stabilizacijskih snaga NATO-a u toj zemlji 24. travnja 2004. godine.
Potvrdu prije službenoga imenovanja u Parlamentu za sve kandidate za visoke državne dužnosti u BiH treba nakon temeljite provjere dati državna policija SIPA i posebno Povjerenstvo Parlamenta BiH.
Na bugojanskome području 37 osoba smatra se nestalima, među kojima je i poznata bugojanska skupina od 21 visoka časnika HVO-a čije je zarobljavanje zabilježio Međunarodni Crveni križ.
General Enver Hadžihasanović, koga je i Haški sud nepravomoćno osudio, imenovao je Cikotića 8. ožujka 1993. godine za zapovjednika Operativne skupine Zapad u Srednjoj Bosni.
U jednome od dopisa od 19. rujna Hadžihasanović od Cikotića traži da mu izruči 23 zarobljena pripadnika HVO-a jasno dajući do znanja da je umirovljeni general odgovoran za zarobljene Bugojance.
Prema podacima udruge logoraša na prostoru bugojanske općine bilo je ukupno 53 logora i mjesta zatočenja. Iz logora i ostalih mjesta zatočenja odvedeno je i ubijeno 85 pripadnika HVO-a, a 12 zarobljenika je ritualno ubijeno.
Na prvim ratnim crtama ranjeno je 86 zatočenika a 33 su teže pretučeni.
Fotografija: Pripadnici Armije BiH (foto: leksikon-yu-mitologije.net)
(Fena)


Post je objavljen 21.01.2007. u 07:30 sati.