Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Osiromašeni uran, šećerna bolest, rak i ti

Post je inspiriran člankom Depleted Uranium, Diabetes, Cancer And You, autora Dr. Alan Cantwella, objavljenog 18. 01. 2007., koji se u originalu može pronaći na internet adresi: http://www.globalresearch.ca/

Autor je dobio zanimljiv e-mail u kojemu se tvrdi da je uzrok globalnoj epidemiji šećerne bolesti osiromašeni uran (skraćenica je DU od depleted uranium). Kao liječnik to nikada nije čuo, a ideja o povezanosti DU i šećerne bolesti učinila mu se suludom, te se bacio na istraživanje.

Treba znati da je NATO, između ostalih zemalja, koristio oružje s osiromašenim uranom u Bosni, Srbiji i na Kosovu. Ispušteni projektili još uvijek se nalaze i na dnu Sjevernog Jadrana!

Blogswarm na temu osiromašenog urana

Kako bi što više ljudi pročitalo tekst potrebno ga je prevesti na hrvatski jezik. Poruka će biti jača ako mi se pridruže i drugi blogeri i članovi blogosfere. Prevedite jedan paragraf, rečenicu, bilo što i ostavite u komentaru. Ja ću urediti i mejlati vam gotov tekst za blogswarm, kada će biti definiran i dan objave. I naravno, pravilo je da se prijevod nastavlja tamo gdje je prethodnik stao. Meni zvuči OK? Vama?

Znate li svi što je blogswarm? Bilo ih je već nekoliko i u našem djeliću blogosfere. Ideja je da blogeri u isto vrijeme objave članak na istu temu, s tim da ćemo u ovom slučaju objaviti zajednički prijevod teksta! Na kraju prijevoda, kada ga uredim, staviti ću i linkove do svih sudionika koji to žele.

Krećem :)

Prijevod izvornog teksta sa: http://www.globalresearch.ca/

Osiromašeni uran, šećerna bolest, rak i ti
Dr. Alan Cantwell

Nedavno sam dobio zanimljiv e-mail u kojemu se tvrdi da je uzrok strelovitom globalnom porastu šećerne bolesti osiromašeni uran (DU). Kao liječnik nikada nisam čuo takvu tezu. Svaki liječnik zna da radijacija pogoduje nastanku raka, no povezanost osiromašenog urana i šećerne bolesti učinila mi se suludom. Bez obzira na to, pomislio sam da bi bilo dobro provjeriti što o tome piše na internetu.

Najbolji alat za medicinsko istraživanje na netu je PubMed, internetska stranica koju sponzorira Nacionalna medicinska knjižnica (US National Library of Medicine). Utipkao sam riječi osiromašeni uran i šećerna bolest. Pretraživač nije pronašao navode na stručne članke u medicinskim časopisima, što me dodatno uvjerilo da povezanost ne postoji. U slučaju kada sam koristio ključne riječi osiromašeni uran i bolesti – izlistano je samo 16 članaka datiranih od 1994. do 2005; i samo ih se pola odnosilo na zdravstvene probleme vojnika koji su bili izloženi osiromašenom uranu tijekom Zaljevskog rata.

Otkriveno je da se osiromašeni uran taloži u limfnim čvorovima, mozgu, testisima i drugim organima, a da kratkoročne i dugoročne posljedice nisu poznate. Utvrđeno je povećanje broja deformacija kod potomstva osoba izloženih osiromašenom uranu; dok uzorci urina veterana Zaljevkog rata pokazuju abnormalne količine osiromašenog urana i nakon deset godina.

Zašto je tako malo napisano o DU i njegovom utjecaju na ljudsko tijelo?

Nastavi.. :)

www.globalresearch.ca

Post je objavljen 19.01.2007. u 16:15 sati.